تعریف رزین تبادل یونی

رزین‌های تبادل یونی یا رزین سختی‌گیر، پلیمرهایی به شکل کره‌های ژل کوچکی هستند که قادر به تبادل یون‌های خاص (کاتیون‌ها یا آنیون‌ها) درون پلیمر با یون‌های موجود در محلول عبوری از آن‌ها هستند.

رزین های تبادل یونی در صنعت رزین تصفیه آب یا رزین سختی گیر یا سختی گیر رزینی هم نامیده می شوند. هرچند از این رزین ها فقط برای سختی گیری آب استفاده نمی شود و کاربرد های بسیاری دارد ، ولی به دلیل اینکه کاربرد عمده رزین ها در سختی گیری و تصفیه آب هستند  لذا به این نام معروف شده اند.

رزینهای مصنوعی در درجه اول برای تصفیه‌آب استفاده می‌شوند، اما همچنین برای کاربردهای مختلف دیگر، از جمله جداسازی برخی از عناصر مورد استفاده قرار می‌گیرد. رزین‌ها به صورت دانههای ژل (از پلیمرها) معمولاً اسید سولفونیک یا کربوکسیلیک یا نمکهای آمونیوم چهارتایی هستند.

رزین پرولایت

فهرست مطالب

رزین پرولایت آنیونی

قیمت رزین تبادل یونی

رزین تبادل یونی یک ماده شیمیایی است که قابلیت جذب و تبادل یون ها را دارد. این رزین به عنوان یک فرایند صنعتی، به منظور جداسازی یون‌های مختلف از محلول‌های آبی و همچنین تصفیه آب استفاده می‌شود. در این فرآیند، ابتدا رزین با یون‌های دیگر جایگزین می‌شود و در نهایت یون‌های مورد نظر به دست می‌آید.

انواع رزین تبادل یونی

این رزین از دو نوع آنیونی و کاتیونی تشکیل شده که کاتیونی برای جذب یون های مثبت و آنیونی برای جذب یون های منفی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 این پلیمرهای حاوی گروه‌های اسیدی به عنوان مبدل‌های اسیدی یا کاتیونی طبقه‌بندی می‌شوند که یون‌های مثبت مانند یون‌های هیدروژن و یون‌های فلزی را مبادله می‌کنند. گروه‌های آمونیومی مبدل‌های باز یا آنیونی در نظر گرفته می‌شوند زیرا یون‌های منفی، یون‌های هیدروکسید معمولی یا یون‌های هالید را مبادله می‌کنند. انواع رزین های تبادل یونی جامدات سبک و متخلخل هستند که اغلب به صورت دانه ‎ها یا ورقه ها پردازش می‌شوند.

هنگامی که مروارید در یک محلول غوطه ور می‎شود، محلول را جذب و باد می‎کند. سطح متورم به ساختار پلیمر و غلظت کل یون ها در محلول بستگی دارد. ترکیب شیمیایی و خواص فیزیکی مناسب را می‌توان به دلخواه برای کاربردهای خاص تبادل یونی سنتز کرد. بنابراین، آن‌ها مواد تبادل یون مصنوعی مورد استفاده در آزمایشگاه‌ها و صنعت را تشکیل می‌دهند. در مصارف صنعتی و خانگی، رزین‌های تبادل یونی برای حذف کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز (نرم کننده آب)، برای حفظ غلظت عناصر ارزشمند مانند طلا، نقره و اورانیوم از مواد معدنی استفاده می‌شوند.

در آنالیز شیمیایی، رزین های تبادل یونی برای جداسازی یا تغلیظ یون ها در سنتز شیمیایی مود استفاده قرار می‌گیرند. برخی از رزین های تبادل یونی به عنوان کاتالیزورهای موثر به ویژه در واکنش‌های استریل شده و هیدرولیز استفاده می‌شوند.

دو نوع مختلف پلیمر وجود دارد که معمولاً به عنوان رزین های تبادل یونی طبقه‌بندی می‌شوند، اگرچه عملکرد آن‎‌ها به تبادل یونی مربوط نمی‎شود. این‎ها انواع رزین های کیلیت و مبادله الکترونیکی هستند.

رزین تبادل یونی ساخته شده از یک پلیمر ارگانیک می باشد که معمولا به صورت سفید و زرد رنگ می باشد و از دانه های متخلخل نیز برخوردار است.
رزین سختی گیر در زمینه تصفیه آب ، داروسازی ، استخراج اورانیوم، کاتالیز، جداسازی فلز و .. کاربرد دارد. جهت خرید رزین سختی گیر به فروشگاه پمپ صنعتی شهر پمپ مراجعه کنید و در صورت لزوم با کارشناسان فروش ما تماس حاصل نمایید تا از یک مشاوره رایگان نیز برخوردار شوید.

رزین های تبادل یونی برای تصفیه آب

یکی از مهم‍‍‌ترین کاربردهای رزین های تبادل یونی (آمبرلیت) آبیاری محصولات زراعی است که استفاده از آب استخراج شده از رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و آب‌های بازیافتی می‌تواند حاوی مقادیر زیادی نمک‌های سدیم، کلسیم و منیزیم باشد که می‌تواند کارایی کشت را کاهش دهد. زمینه‌های استفاده از آن به طور قابل توجهی کیفیت و عملکرد محصولات را بهبود می‌بخشد، حتی در صورت استفاده از فاضلابی که قبلاً تصفیه شده است. آب تصفیه شده با تبادل یونی با جلوگیری از تجمع املاح منیزیم و کلسیم بر رطوبت و کیفیت خاک اثر مثبت دارد و فشردگی زمین، کارایی کودها، مواد شیمیایی کشاورزی و جذب عناصر غذایی را افزایش می‌دهد.

برای خرید رزین تبادل یونی به فروشگاه ما مراجعه کنید. فروشگاه آقای پمپ به غیر از رزین تبادل یونی دارای انواع کربن اکتیو و  پمپ های آب و فاضلاب  است.

رزین پرولایت

فرآیندهای تبادل یونی

فرآیندهایی که از تبادل یونی استفاده می‎کنند به شرح زیر است:

  1.  نرم‎کننده آب (حذف سختی)
  2. قلیایی زدایی (حذف کربناتها)
  3.  دکاسیون زدایی (حذف تمام کاتیون ها)
  4.  دمینرالیزاسیون (حذف تمام یون ها)
  5.  بستر مخلوط (نیترات و دمینرالیزاسیون)
    فلزات را حذف کنید

اصطلاحات رزین تبادل یونی

  •     SAC: رزین تبادل کاتیونی اسید قوی
  •     WAC: رزین تبادل کاتیونی اسید ضعیف
  •   SBA: رزین تبادل آنیون پایه قوی
  •     AMB: رزین تبادل آنیون پایه ضعیف

مزایا و محدودیت های رزین ها

مزایا

✓ حذف یون های معدنی محلول برای دستیابی به مقاومت 18.2 MΩ.cm (در 25 درجه سانتی گراد) و آلودگی یونی کل کم‎تر از ppb

✓ بازسازی با دییونیزاسیون با اسیدها و بازها ✓ راه حل مقرون به صرفه تصفیه آب

معایب

⨯ ناتوانی در حذف موثر باکتری‌ها، مواد آلی، ذرات معلق یا منابع گرما

⨯ ظرفیت محدود – زمانی که همه مکان‌های یونی اشغال شوند، دیگر یونی نمی‌تواند جذب شود

رزین میکسبد

بعضی از رزین های میکسبد دارای نشانگر های رنگی هستند این رزین ها ترکیبی از رزین آنیونی قوی و رزین کاتیونی قوی می باشد که ترکیب این دو رزین میکسبد می شود. رزین میکسبد در زمینه آب خالص و فوق خالص کاربرد دارد و به راحتی می تواند سختی آب را کاهش دهد.

ساختار پلیمری رزین میکسبد از ژل پلی استایرن دارای اتصال متقابل با دی وینیل بنزن است، که از هیدروژن و هیدروکسید تشکیل شده است.

رزین پرولایت

رزین پرولایت یک نوع رزین پلاستیکی است که به عنوان یک ماده پلیمری با ویژگی‌های عایق الکتریکی و مقاومت مکانیکی بالا شناخته می‌شود. این نوع رزین از پلیمرهای اپوکسی تشکیل شده است و به عنوان عایق در انواع مختلف تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی استفاده می‌شود. به دلیل خواص الکتریکی برجسته‌ای که دارد، معمولاً در محصولاتی که نیاز به عایق‌بندی الکتریکی دارند، مانند مدارهای چاپی، اتصالات الکتریکی و دستگاه‌های الکترونیکی به کار می‌رود. همچنین به دلیل مقاومت مکانیکی قابل توجه، در صنایعی که نیاز به قطعات مستحکم و مقاوم دارند، نیز استفاده می‌شود.

رزین پرولایت انگلیس برای حذف کربنات، سولفات ، حذف فلزات نیز کاربرد بسزایی دارد. املاح موجود در آب (  بار های منفی و مثبت ) هستند می توان آن ها را با رزین تبادل یونی آنیونی و رزین تبادل یونی کاتیونی حذف کرد و این امر سبب می شود تا سختی آب کمتر شود

رزین تبادل یونی پرولایت از بهترین و پر کاربرد ترین برند های موجود در سراسر جهان می باشد و ساخت کشور انگلستان است که برای حذف سختی ها آب مورد استفاده قرار می گیرد.

 
 
 

کاربرد پرفروش ترین رزین های کاتیونی و آنیونی رزین پرولایت purolite

موارد استفاده رزین هانوع رزینمدل رزین پرولایت
رزین سختی گیر (Softener Resin)
حذف کاتیون ها
رزین کاتیونی قویرزین پرولایت C100
رزین سختی گیر(Softener Resin)
حذف کاتیون ها
رزین کاتیونی قویرزین پرولایت C100E
حذف کلیه کاتیون ها
حذف و ازبین بردن فلزات
رزین کاتیونی قویرزین پرولایت C100H
حذف و از بین بردن آنیون ها
حذف و ازیین بردن اسیدهای قوی
حذف و ازبین بردن ترکیبات آلی
رزین آنیونی ضعیفرزین پرولایت A100
ازبین بردن آنیون ها
از بین بردن ترکیبات آلی
رزین آنیونی ضعیفرزین پرولایت A100plus
از بین بردن همه ی آنیون ها
ازبین بردن سیلیکا
ازبین بردن اسیدها
از بین بردن قلیاِئیت زدایی
رزین آنیونی قوی نوع IIرزین پرولایت A200
ازبین بردن کلیه آنیون
ازبین بردن قلیایی زدایی
رزین آنیونی قوی نوع IIرزین پرولایت A300
ازبین بردن کلیه آنیون ها
قلیاییت زدایی
ازبین بردن آرسنیک
ازبین بردن نیترات ها
ازبین بردن سولفات ها
ازبین بردن اورانیوم
رزین آنیونی قوی نوع IIرزین پرولایت A300E
ازبین بردن همه ی آنیون ها
ازبین بردن سیلیکا
رزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A400
ازبین بردن همه آنیون ها
ازبین بردن سیلیکا
رزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A400OH
ازبین بردن سیلیکا
ازبین بردن ترکیبات آلی
رزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A500
ازبین بردن ترکیبات آلی
رنگ بری
رنگ بری شربت قند
رزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A500ps
ازبین بردن نیتراترزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A520E
ازبین بردن کلیه آنیون ها
ازبین بردن سیلیکا
رزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A600
ازبین بردن همه ی آنیون ها
ازبین بردن حذف سیلیکا
رزین آنیونی قوی نوع Iرزین پرولایت A600OH
یون زدایی کامل آب
تولید آب فوق خالص
رزین میکس بدرزین پرولایت MB400

لیست قیمت انواع رزین های کاتیونی

برای اطلاع از قیمت رزین های کاتیونی جهت خرید انواع رزین های کاتیونی بهتر است بدانید که رزین های رزین های کاتیونی به دو دسته قوی و ضعیف تقسیم می‌شوند. انواع رزین های کاتیونی عبارتند از:

قیمت خرید رزین کاتیونی یا اسیدی قوی SAC) Strongacidis Cation)

رزین کاتیونی قوی (SAC Strongacidis Cation) یک ماده با کاربردهای فراوان است و به عنوان نرم کننده برای حذف یون‌های سخت مانند منیزیم (Mg+) یا کلسیم (Ca2+) از آب استفاده می‌شود.
رزین‌های کاتیونی قوی(SAC) قادرند تمام کاتیون‌ها را از آب حذف کنند. این توانایی رزین‌های کاتیونی قوی در دیونایزرها برای تولید آب بدون یون استفاده می‌شود. همچنین، از رزین‌های کاتیونی قوی در سیکل سدیم برای جایگزینی یون‌های کلسیم و منیزیم با یون سدیم استفاده می‌شود.

 

انواع رزین پرولایت

قیمت خرید رزین کاتیونی یا اسیدی ضعیف WAC) Weak Acid Cation)

رزین‌های کاتیونی ضعیف WAC) Weak Acid Cation) نسبت به رزین‌های کاتیونی قوی SAC) Strongacidis Cation) ظرفیت بیشتری(WAC) دارند. ظرفیت این نوع رزین‌ها تا دو برابر رزین‌های کاتیونی قوی است. همچنین، رزین‌های اسیدی ضعیف معمولاً قیمت‌های بالاتری دارند و بازده احیای بالاتری نسبت به رزین‌های کاتیونی قوی دارند. بازده احیای این نوع رزین‌های کاتیونی گاهاً به ۱۰۰ درصد هم می‌رسد.

رزین کاتیونی ضعیف (WAC) نیز برای حذف کاتیون‌های موقتی مرتبط با قلیاها استفاده می‌شود و برای کاربردهایی مانند مینرال‌زدایی و دالکیلاسیون مناسب است. این نوع رزین ها نسبتاً مقاوم در برابر اکسیداسیون بوده و پایداری مکانیکی خوبی دارند. از این رو، در جریان‌هایی که شامل اکسیدان‌هایی مانند پراکسید هیدروژن و کلر هستند، عملکرد مناسبی از خود نشان می‌دهند. قیمت خرید رزین کاتیونی ضعیف ممکن است متغیر باشد و به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد، لذا برای اطلاعات دقیقتر جهت خرید رزین اسیدی ضعیف WAC) Weak Acid Cation)، توصیه می‌شود با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا شما را در این زمینه راهنمایی کنند.

 

خرید رزین کاتیونی پرولایت برای تصفیه آب

رزین پرولایت کاتیونی، یک نوع رزین است که برای حذف یون‌های مثبت از آب استفاده می‌شود. این رزین‌ها به دو دسته رزین کاتیونی قوی و رزین کاتیونی ضعیف تقسیم می‌شوند و کاربردهای متفاوتی دارند. بنابراین، بررسی دقیق ویژگی‌های آن‌ها قبل از خرید بسیار مهم است.

یکی از نمونه‌های پرمصرف رزین پرولایت کاتیونی، رزین پرولایت C100E و C100 است. این رزین‌ها از شرکت Purolite تولید می‌شوند و برای کاهش سختی آب در سیستم های تسفیه آب  استفاده می‌شوند و کاربرد دارد. به عبارت دیگر، این رزین‌ها قادرند یون سدیم را در سیستم‌های تصفیه آب با کلسیم و منیزیم جایگزین کنند. این فرآیند به بهبود کیفیت آب منجر می‌شود.

خرید رزین کاتیونی برای سیستم تصفیه آب

استفاده از رزین کاتیونی در مقایسه با رزین آنیونی ، برای سرمایه گذاری جهت تصفیه اب بسیار مناسب تر است. سرمایه‌گذاری در تصفیه آب با استفاده از روش تعویض یونی به مقدار رزین هزینه‌های متنوعی را شامل می‌شود. در ادامه، به برخی از عوامل کلیدی که هزینه سرمایه‌گذاری را تحت تأثیر قرار می‌دهند، پرداخته خواهد شد:

اندازه و ظرفیت سیستم تصفیه آب

سرمایه‌گذاری در تصفیه آب با استفاده از روش تعویض یونی به مقدار رزین می‌تواند نیاز به ساختار تاسیساتی مانند تانک‌ها، لوله کشی و تجهیزات جانبی داشته باشد. اندازه و ظرفیت این سیستم‌ها می‌تواند هزینه سرمایه‌گذاری را تاثیرگذار کند.

نوع رزین و کیفیت آن

انتخاب رزین مناسب برای تصفیه آب نیز می‌تواند هزینه سرمایه‌گذاری را تحت تأثیر قرار دهد. برخی از رزین‌ها با هزینه بالاتری همراه هستند، اما ممکن است کارایی بهتری در حذف آلودگی‌ها داشته باشند. علاوه بر هزینه خرید رزین، هزینه تعویض و نگهداری آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

نیاز به تجهیزات جانبی

برخی تجهیزات جانبی مانند پمپ‌ها، صافی‌ها و لوله‌کشی‌ها نیز برای اجرای سیستم تعویض یونی به مقدار رزین لازم است. هزینه‌های خرید، نصب و نگهداری این تجهیزات نیز باید مدنظر قرار گیرد.

انرژی مصرفی

سیستم تعویض یونی به مقدار رزین نیاز به انرژی برای عملکرد مناسب دارد. میزان مصرف انرژی و هزینه آن برای اجرای سیستم باید در محاسبه هزینه سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شود.

رزین آنیونی

رزین آنیونی به عنوان یک جزء مهم در فرآیندهای شیمیایی شناخته می‌شود. این نوع رزین‌ها دارای گروه‌های آنیونی هستند که با جذب یون‌های مختلف از محلول‌ها عمل می‌کنند

لیست قیمت رزین آنیونی و کاتیونی

رزین سختی گیر

رزین سختی‌ گیر یا hard resin یکی از تجهیزات مورد استفاده در سیستم‌های تصفیه آب است که از نوع رزین‌های تبادل یونی است و به resin X-1 نیز معروف است. از این رزین برای حذف رسوبات و یون‌های سختی چون کلسیم و منیزیم موجود در آب استفاده می‌شود. به عبارت دیگر این نوع رزین همان طور که از نام آن مشخص است سختی آب را کاهش می‌دهد و یا از بین می‌برد.
مکانیسم عمل سختی گیر رزینی عبارت است از جایگزینی یون‌های کلسیم و منیزیم موجود در آب با یون‌های سدیم. از آنجا که یون‌های سدیم نسبت به یون‌های کلسیم و منیزیم، سبک‌ تر هستند این مکانیسم در نهایت منجر به کاهش سختی آب می‌شود.
از جمله کاربردهای این رزین می‌توان به تولید آب شیرین و خالص، تصفیه آب شهری و صنعتی اشاره کرد.

رزین سختی گیر یک واکنش شیمیایی برگشت پذیری است  که یون هایی با قابلیت برگشت پذیری یکسان و مشابهی را دارد. این رزین از پلیمر های آلی ساخته شده است و یک بستر  فیزیکی می باشد که واکنش شیمیایی ندارد.
رزین سختی گیر، دارای ذرات جامد بسیار ریز است با ساختار پلیمری  که تعداد یون ثابت درون آن وجود دارد.

رزین پرولایت یک رزین از ذرات جامد می باشد که دارای یون های نامطلوب است که بار های الکتریکی مشابه را تعویض می کند. رایج ترین رزین سختی گیر رزین پرولایت انگلستان می باشد که دارای کیفیت بسیار بالا و کاملا اصل می باشد. رزین سختی گیر به دو دسته رزین پرولایت آنیونی و رزین پرولایت کاتیونی، رزین پرولایت میکسبد می توان اشاره کرد.

رزین از پلیمر ارگانیک تشکیل شده است رزین سختی گیر آب ، سختی ها و آلاینده های آب را به راحتی تصفیه  می کنند . رزین سختی گیر دارای چند مدل رزین کاتیونی، رزین تبادل یونی آنیونی  رزین سختی گیر میکسبد می توان اشاره کرد.
از کاربردهای رزین تبادل یونی می توان به خالص سازی آب، تولید شکر نیز اشاره کرد.

 

بازسازی فرآیندی است که دانه‌های رزین تبادل یونی را که تخلیه شده‌اند (کاملاً بارگذاری شده) می‌گیرد و یون‌هایی را که در طول چرخه حین کار جمع‌آوری شده‌اند حذف می‌کند تا رزین بتواند به استفاده خود ادامه دهد.

رزین های تبادل یونی برای از بین بردن مشکلات آب از جمله آب سخت، تجمع رسوب، نیترات ها و آرسنیک مفید هستند. رزین های تبادل یونی برای رفع مشکلات آب از جمله آب سخت، رسوب، نیترات، آرسنیک و غیره مفید هستند.

واحدهای تبادل آنیونی می توانند نیترات، سولفات و سایر اتم های دارای بار منفی (به نام آنیون ها) را حذف کنند.