مترینگ پمپ

مترینگ پمپ چیست؟

مترینگ پمپ‌ها  با عنوان‎های دیگری نظیر دوزینگ پمپ یا پمپ اندازه گیری نیز شناخته می‌شوند. یک مترینگ پمپ حجم دقیقی از مایع را در یک بازه زمانی مشخص حرکت می‌دهد و سرعت جریان حجمی دقیقی را ارائه می‌دهد. به تحویل سیالات با سرعت جریان قابل تنظیم دقیق، اندازه‌گیری گفته می‌شود. اصطلاح “پمپ اندازه گیری” بر اساس نوع دقیق پمپ مورد استفاده نیست، بلکه بر اساس کاربرد آن است. اگرچه مترینگ پمپ‌ها می‌توانند آب را پمپ کنند، اما اغلب برای پمپاژ مواد شیمیایی، محلول‌ها یا مایعات دیگر استفاده می‌شوند. بسیاری از دوزینگ پمپ‌ها دارای قابلیت تخلیه در فشار  بالا هستند. آنها معمولاً با سرعت جریان، اندازه‌گیری می‌شوند که عملاً (در زمان متوسط) در محدوده وسیعی از فشار تخلیه (خروجی) ثابت هستند. تولیدکنندگان هر یک از مدل‌های پمپ‌ های اندازه‌‌ گیری خود را با حداکثر فشار تخلیه ارائه می‌دهند که تضمین می‌کند هر مدل بتواند در برابر آن پمپ کند. یک مهندس، طراح یا کاربر باید اطمینان حاصل کند که سیال با پمپ تطابق دارد و دوزینگ پمپ فشار و دمای مورد نیاز او را برآورده می‌سازد.

بیشتر مترینگ پمپ‌ها دارای سر پمپ و موتور هستند. مایع پمپ شده از طریق سر پمپ عبور می‌کند، از یک خط ورودی وارد شده و از یک خط خروجی خارج می‌شود. موتور معمولاً یک موتور الکتریکی است که سر پمپ را هدایت می‌کند. این قابلیت دوزینگ به این معنی است که انواع مختلفی از پمپ‌ها را می‌توان پمپ‌ های اندازه‌ گیری در نظر گرفت، چه جابجایی مثبت یا گریز از مرکز داشته باشند. با این وجود، بیشتر مترینگ پمپ‌ها به عنوان پمپ‌های دیافراگمی طبقه بندی می‌شوند.

فهرست مطالب

مشخصات مترینگ پمپ

مترینگ پمپ ها در دو دسته قرار می‌گیرند که با توجه به مکانیزمی که برای تنظیم سرعت جریان آن‌ها مورد استفاده است؛ تعیین می‌شوند. دسته اول پمپ های اندازه گیری با جابجایی ثابت هستند که میزان جریان را بسته به سرعت موتور تنظیم می‌کنند. دسته دوم دوزینگ پمپ های جابجایی متغیر است که میزان جریان را برای حرکت مقدار ثابت سیال بدون توجه به سرعت موتور تنظیم می‌کند. این امر معمولاً با تنظیم طول پالس انجام می‌شود.

با توجه به اعداد، میزان مترینگ پمپ بین 0.001 گالن در ساعت (gph) و 20 گالن در دقیقه (gpm) ، یا 0.38 – 76 لیتر در دقیقه است. فشار کل سر دوزینگ پمپ بین 10 تا 30،000 psi (.7 – 2068 بار) متغیر است و قدرت اسب بخار می‌تواند تا 0.125 کم یا حداکثر 5 باشد.

مترینگ پمپ

از مترینگ پمپ در چه جاهایی استفاده می شود؟

انواع متداول برنامه‌های اندازه‌گیری عبارتند از:

حفظ یک جریان ثابت بدون در نظر گرفتن فشار افتراقی یا ویسکوزیته سیال.
ارائه یک جریان متغیر برای حفظ پارامتر سیستم (به عنوان مثال، pH).
تزریق دوز مجزا (معمولاً در پردازش دسته‌ای مورد نیاز است).

اندازه‌گیری در بسیاری از صنایع از جمله داروسازی، تصفیه آب و پسماند، تولید غذا و نوشیدنی، تولید برق، فرآوری شیمیایی، پتروشیمی و استخراج نفت و گاز مورد نیاز است. مایعات می‌توانند هرگونه عطر و رنگدانه در تولید لوازم بهداشتی، غذا یا اسیدها و محلول‌های قلیایی برای فرآیندهای شیمیایی و تصفیه آب باشند.

مترینگ پمپ

مترینگ پمپ چگونه کار می کند؟

بسته به مکانیسم مورد استفاده برای تنظیم میزان جریان، نوع مترینگ پمپ تعیین می‌شود.

دوزینگ پمپ جابه‌جایی ثابت: میزان جریان را بسته به سرعت موتور تنظیم کنید، به طور کلی این کار را انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که مقدار ثابتی از مایع پس از هر چرخش جابجا می‌شود.

پمپ های اندازه گیری جابه‌جایی متغیر: میزان جریان را برای جابجایی مقدار ثابت سیال تنظیم کنید، بستگی به سرعت موتور ندارد. این کار از طریق تنظیم طول پالس انجام می‌شود.

مترینگ پمپ ها که پمپ های دوزینگ نیز نامیده می‌شوند، پمپ‌هایی هستند که برای توزیع مقادیر خاصی از مایع و کنترل جریان اندازه‌گیری شده طراحی شده‌اند. آنها از محفظه‌های منبسط کننده و منقبض کننده برای انتقال مایعات استفاده می‌کنند. پمپ های اندازه گیری همچنین دارای دقت بالایی در طول زمان هستند و می‌توانند طیف وسیعی از مایعات از جمله مواد خورنده، اسیدها و بازها و همچنین دوغاب و مایعات چسبناک را پمپ کنند. آنها در صنایع مختلف مانند تولید، کشاورزی و پزشکی استفاده می‌شوند. انواع مختلفی از مترینگ پمپ‌ها وجود دارد که به روش‌های مختلف کار می‌کنند. در ادامه به بررسی دوزینگ پمپ های دیافراگم و پریستالتیک می‌پردازیم.

نحوه عملکرد پمپ های دیافراگم و پمپ پریستالتیک

هر دو نوع مترینگ پمپ، پمپ های دیافراگمی و پریستالتیک، بسیار مفید هستند و معمولاً سال‌ها کارکرد مطمئن و کارآمد را ارائه می‌دهند. پمپ های دیافراگمی پمپ‌های جابه‌جایی مثبت هستند که مایعات را با استفاده از دیافراگم رفت و برگشتی حرکت می‌دهند. آنها بسیار قابل اعتماد هستند زیرا قطعات داخلی ندارند که به هم می‌مالند، باعث ایجاد اصطکاک و سایش می‌شوند. علاوه بر این، نیازی به آب بندی یا روانکاری در سر پمپ ندارند، احتمال آلودگی بخار روغن یا نشت پمپاژ محیط وجود ندارد.
پمپ های دیافراگمی ساده دارای دیافراگم، دو سوپاپ، محفظه جابه‌جایی و مکانیسم محرک هستند. دیافراگم غشایی انعطاف پذیر است که برای ایجاد مکش برای حرکت سیال به داخل و خارج از محفظه پمپاژ، ارتعاش می‌کند. بین کناره محفظه جابه‌جایی و فلنج متصل قرار دارد. این دو سوپاپ معمولاً دریچه‌های فلپر یا شیرهای توپی با فنر هستند که از همان ماده دیافراگم ساخته شده‌اند. آنها با وارد کردن مایع داخل و خارج محفظه عمل می‌کنند. مکانیسم رانندگی چیزی است که دیافراگم را فعال می‌کند. تعدادی مکانیسم مختلف رانندگی وجود دارد که پمپ های دیافراگمی ممکن است از آنها استفاده کنند. دوتا از رایج‌ترین آن‌ها هوایی و موتور محرک هستند.

مترینگ پمپ
مترینگ پمپ

کاربرد دوزینگ پمپ ها

مترینگ پمپ ها کاربرد زیادی در صنایع مختلف مثل صنایع غذایی، صنایع نساجی، صنایع دارویی، صنایع شیمیایی، صنایع الکترونیک، صنایع پتروشیمی، سیستم‌های تصفیه آب و فاضلاب دارند.

صنایع غذایی

در تولید انواع نوشیدنی و تزریق مواد مختلف مثل اسیدها، انواع آنزیم‌ها و همچنین تزریق کنستانتره میوه‌ها و در تولید قند و شکر و صنایع نیشکر جهت تزریق اسید و کاستیک به سیستم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

صنایع شیمیایی و پتروشیمی

  •  برای تنظیم کیفیت و PH آب ورودی به بویلرها و مبدل‌ها دوز مشخص به وسیله دوزینگ پمپ ها به سیستم تزریق می‌شوند.
  • همچنین در سیستم‌های تصفیه آب آسمز معکوس (RO) برای جلوگیری از رسوب، موادی را تزریق می‌کنند.

صنایع چوب و کاغذ

برای تولید کاغذ از رنگ، کلر، رزین و سایر مواد شیمیایی استفاده می‌شود.

 

سوالات متداول دوزینگ پمپ ها

پمپ ها اغلب برای افزودن یک ماده شیمیایی سوزاننده یا اسید به مخزن ذخیره آب برای خنثی کردن pH استفاده می‌شوند. دوزینگ پمپ ها نیز به طور مرتب به عنوان پمپ کلر برای از بین بردن باکتری ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. نسخه‌های خاصی برای موقعیت‌های چالش برانگیز مانند دماهای بالا و فشار بالا طراحی شده‌اند.

این پمپ‌ها باید به دور از رطوبت نصب شود. برخی از مترینگ پمپ ها را می‌توان به دیوار نصب کرد و برخی دیگر مجهز به داشتن پایه هستند و روی پایه نصب می‌شوند. 

این پمپ‌ها از یک پیستون رفت و برگشتی برای حرکت مایع در دستگاه استفاده می‌کنند. آن‌ها دارای یک مجموعه پیستونی سفت و سخت هستند که بالاترین فشار و دقت پمپ‌ های اندازه گیری را به آن‌ها می‌دهد. از آنجایی که پیستون روی دیواره سیلندر می‌لغزد، معمولاً نباید خشک شوند.