پمپ سانتریفیوژ ✔️ پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز

پمپ سانتریفیوژ که به نام پمپ گریز از مرکز هم شناخته می‌شود، یکی از انواع پمپ های دینامکی است. این پمپ در گروه پمپ‌های با جابه‌جایی غیر مثبت قرار دارد، که در ساختار آن یک پروانه تعبیه شده که انرژی وارده از موتور پمپ را به سیالات منتقل می‌کند. بخشی از این انرژی، به شکل انرژی حرکتی و به صورت سرعت نمایان می‌شود و بخشی دیگر به شکل انرژی پتانسیل ظاهر می‎گردد.  وظیفه آن جابه‌جایی سیالات در برابر جاذبه زمین است. جابه‌جایی انرژی توسط یک پروانه متحرک، برای ایجاد انرژی و در نتیجه به حرکت درآمدن سیالات، به نام نیروی گریز از مرکز در سیالات تعریف می‌شود. امروزه پمپ های سانترفیوژ از جمله پرطرفدارترین نوع پمپ‎های آبی برای مصارف صنعتی محسوب می‎شوند. علت ایده‎آل بودن این پمپ‎ها این است که میزان معینی از دبی آب را در یک فشار ثابت و در هر وضعیتی تامین می‎کنند. پمپ های سانتریفیوژ متناسب با نیروی گریز از مرکز فعالیت می‎کنند. زمانی که پروانه شروع به چرخش می‎کند، آب را از مرکز مخزن به طرف بیرون هدایت می‎کند. بعد از آنکه آب از مرکز مخزن به سمت خارج هدایت می‎شود، آبی که جایگزین آب خارج شده است، تحت فشارهای مصنوعی به طرف مرکز مخزن هل داده می‌شود. بخشی از آب که به طرف بیرون هدایت شده، توسط لوله‌هایی که تعبیه شده ازمخزن خارج می‌شوند. این میزان آب تخلیه شده دارای فشاری است که برای محاسبه آن می‌توان از سرعت چرخش پروانه پمپ کمک گرفت.

پمپ سانتریفیوژ

امتیاز پمپ های سانتریفیوژ

  • قابلیت دسترسی راحت
  • قیمت مقرون به صرفه
  • طراحی ساده
  • تنوع در کیفیت پروانه‌ها
  • هزینه خریداری کم‌تر در مقایسه با سایر پمپ ها
  • نیاز به فضای کم برای تعبیه
  • معایب استفاده از پمپ سانتریفیوژ
  • نیاز به آب بندی
  • در شرایط عادی فشارها و دبی‌های یالا را پوشش نمی‌دهند.
  • برای ایجاد فشارهای بالا بسیار پرهزینه تمام می‌شوند.

مناسب‌ترین نقطه کارایی

پمپ های سانتریفیوژ نمی‌توانند همه انرژی جنبشی را به فشار تبدیل کنند. همواره قسمتی از انرژی جنبشی حاصل، از داخل و فضای خارج پمپ به هدر می‌رود. راندمان یک پمپ سانتریفیوژ در نقطه کاری بیش‌ترین مقدار خود را دارد که به آن عدد، BEP می‌گویند. انواع تلفات پمپ های سانتریفیوژ عبارتند از:

  • تلفات هیدرولیکی

تلفات هیدرولیکی دیسک در پروانه پمپ، و افت زیادی که به سبب تغییر سریع در مسیر و سرعت جریان ایجاد می‌شود، گفته می‎شود.

  • تلفات حجمی

چرخش داخلی در حلقه‎های سایش

  • تلفات مکانیکی

اصطکاک داخلی میان قطعات و یاتاقان‎ها و اصطکاک خارجی سیل‎ها و بلبیرینگ‎ها

  • پمپ های گریز از مرکز و حداقل جریان پیوسته

چنانچه سیال قرار گرفته در داخل پوسته پمپ به بخار تبدیل شود، پمپ دچار صدمه غیر قابل جبران می‌شود. به منظور اجتناب از این صدمات که ناشی از حرارت بسیار بالای سیال است، وظیفه جریان حفظ دمای سیال پایین‌تر از دمای اشباع است. در اینجا می‌خواهیم چند نمونه از پمپ های سانتریفیوژ پرکاربرد را به اختصار به شما معرفی کنیم.

برای خرید پمپ سانتریفیوژ در همین سایت سفارش خودتان را ثبت کنید و برای سفارش دیگر محصولات شهر پمپ  به این سایت مراجعه کنید.

پمپ سانتریفیوژ

پمپ سانتریفیوژ روغن داغ

این پمپ ها اغلب به منظور انتقال روغن داغ و آبی که حرارت بسیار بالایی دارند به کار می‌روند. در ساختار پمپ سانتریفیوژ روغن داغ، یک طبقه، یک مکش گریز از مرکز و یک محفظه حلزونی شکل مشاهده می‌شود.

پمپ سانتریفیوژ اسلاری

این پمپ ترکیبی از انواع سیالات توام با مقادیر کمی از ذرات جامد است. جریان پمپ اسلاری بستگی دارد به عواملی نظیر: ترکیب، نوع، شکل، اندازه و مقداری ذرات جامد به همراه ویژگی‌های سیال.

پمپ سانتریفیوژ آب و فاضلاب

با توجه به اینکه آب فاضلاب‎ها همواره مملو از شن و ماسه و چوب است، استفاده از پمپ‎های معمولی بی‎فایده است. از این رو انتخاب پمپ سانتریفیوژ آب و فاضلاب می‌تواند بهترین گزینه باشد و روند آب رسانی را سرعت بخشد.

پمپ سانتریفیوژ پلیمری

این پمپ‎ها برای پمپاژ همه سیالات شیمیایی، خانواده حلال‎ها، اسیدها و بازها تولید و ارائه می‌شوند.

مصارف پمپ سانتریفیوژ

تولید و ارائه پمپ های سانتریفیوژ بر حسب مواردی که پمپ مورد مصرف قرار می‌گیرد، متفاوت است. که در این قسمت بعضی مصارف که پمپ‌های عمومی سانتریفیوژ ممکن است داشته باشند می‌پردازیم:

  • پمپ فرآیندهای شیمایی و نفتی
  • پمپ نیروگاه‌های الکتریکی و اتمی
  • پمپ برج‎های خنک کننده و فاضلاب‎های خانگی و صنعتی
  • پمپ صنایع کاغذ و مقوا سازی
  • پمپ مواد دوغابی
  • پمپ سرعت بالا

 

پمپ سانتریفیوژ

انواع پمپ های سانتریفیوژ بر اساس جهت محور پمپ

محور پمپ های سانتریفیوژ می‍‌‍‎تواند عمودی یا افقی باشد. در حقیقت محور دوران مشخص می‎‌‎کند که پمپ افقی است یا عمودی

طبقه‎بندی پمپ های سانتریفیوژ بر حسب جهت فلنج مکش

در این نوع از طبقه‌بندی معیار، جهت تعبیه شدن فلنج مکش است که می‎تواند به صورت افقی یا عمودی باشد.

طبقه‎بندی پمپ سانتریفیوژ بر حسب برش محفظه

اساس این نمونه از طبقه‎بندی پمپ سانتریفیوژ، نحوه برش محفظه است که به دو حالت زیر ساخته می‌‍شود. در جهت شعاعی و قائم به محور شفت و یا در جهت و در موازات محور شفت. در حقیقت در این نمونه از طبقه‌بندی، پمپ‌ها بر حسب چگونگی متمایز شدن بدنه خودشان طبقه‎بندی می‎شوند.

پمپ های سانتریفیوژ بر حسب نحوه قرار گرفتن یاتاقان‎‌ها

در این طبقه‎‌بندی معیار یاتاقان‌هایی است که روتور را نگه می‎دارند. اگر تورو و یاتاقان نسبت به هم شبیه پایه تعبیه شوند، این نمونه از پمپ‎‌ها را پمپ‎های روتور معلق می‎‌گویند. در صورتی که پروانه‎های قرار گرفته روی روتور توسط یاتاقان‎هایی حفظ شوند که در همان طرف تعبیه شده‌اند، به پمپ عنوان پمپ یاتاقان در وسط می‌دهند.

 پمپ سانتریفیوژ بر روی پایه

این طبقه‌بندی بر حسب چگونگی قرار گرفتن پمپ بر روی پایه است. و احتمال دارد که پمپ در وسط شاسی مستقر بشود و یا بر روی یک قالب که مجهز به چهار پایه است واقع شود.

 پمپ سانتریفیوژ بر حسب اتصالات شفت

خصوصیت منحصر بفرد پمپ‎های یک تکه یا نقطه اتصال نزدیک نداشتن کوپلینگ مابین پمپ و موتور است. شفت در این پمپ‎ها بلند طراحی می‎شود و پروانه در یکی از دو طرف انتهایی روی پمپ قرار می‎گیرد.

 

پمپ سانتریفیوژ

انواع یاتاقان

به طور کلی یاتاقان‎ها به دو گروه لرزشی و یا غلتکی تقسیم می‎شوند. در ساختار یک پمپ سانتریفیوژ ممکن است یکی از دو نوع مذکور و یا هر دو استفاده شود.

کاربرد کوپلینگ در پمپ

کوپلینگ ابزاری است که برای جابه‌جایی نیرو از یک محور به محوری دیگر بکار گرفته می‎شود. کوپلینگ در بیشتر مکانیزم‎های صنعتی مورد استفاده واقع می‎شود و مانند یاتاقان نیست که تنها ویژه پمپ باشد. کوپلینگ را در شمار اجزای اصلی پمپ به حساب نمی‎آورند زیرا که قدرت محوری حاصله را از موتور پمپ به پمپ منتقل می‌کند. با همه این اوصاف کوپلینگ را می‌توان از جمله اجزای سیستم پمپ دانست نه خود پمپ.

شاسی پمپ سانتریفیوژ

در پمپ های سانتریفیوژ که فضای بیش‌تری اشغال می‌کنند. از یک شاسی فلزی برای نگهداری باقی اجزا پمپ بر روی آن استفاده می‎شود.

آب بند پمپ سانتریفیوژ

از جمله عمده‎ترین قطعه مورد استفاده در پمپ آب بند است. اگر جایی نشت بند هم به گوشتان خورد، مراد همان آب بند است. استفاده از آب بند بستگی به شرایط زیر دارد:

  • حجم پمپ
  • قدرت پمپ
  • کاربرد پمپ
  • شرایط عملکرد پمپ
  • سیال بکار رفته

باید بدانید که هر پمپی که در حالت روشن و یا خاموش است، به هیچ عنوان نباید ذره‎ای نشتی در آن رویت شود. سیال باید فقط در مسیر خروجی قرار بگیرد. حال اگر سیال از جایی از مجموعه خارج شود. می‎گوییم پمپ نشتی دارد. . بروز این نقص مشکلاتی را رقم می‎زند. که برای از بین بردن نشتی ایجاد شده از آب بند استفاده می‌شود.

 

پمپ سانترفیوژ

چند مفهوم بنیادی برای شناخت بهتر پمپ سانتریفیوژ

در این قسمت از مطلب به بیان چند مفهوم بنیادی که برای ارزیابی بهتر پمپ‌ها به آن نیاز دارید می‌پردازیم لطفا همچنان ما را همراهی کنید:

  • نیروی گریز از مرکز

یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که در تمامی ماشین‌ها و وسایل مجهز به قطعه دوار مورد بررسی واقع می‌شود، بحث ریشه‌ای نیروی گریز از مرکز است. وقتی موتور شروع به چرخش می‌کند، نیرویی به نام گریز از مرکز به آن وارد می‌شود. در پمپ های سانتریفیوژ نیز این نیرو وجود دارد که این نیرو توسط چرخش پروانه‌ها ظاهر می‌شود.

  • مقاومت مدار

کلیه اجزایی که در یک مجموعه هیدرولیکی به کار می‌روند، دارای مقاومت‌اند. که باعث افت فشار سیالات مورد استفاده می‌گردد. لوله‌ها، فیلتر‌ها، شیرها و باقی اجزای موجود در ساختار داخلی مدار، یک مقاومت در برابر حرکت تولید می‌کنند. مجموع کل مقاومت‌های اجزای مجموعه را مقاومت مدار می‌گویند. در پمپ‌ها باید به اندازه‌ای فشار در سیالات ایجاد شود که سیالی که مورد استفاده قرار می‌گیرد هرگز دچار افت نشود و به راحتی توسط مسیر خروجی تخلیه شود.