پمپ ضد اسید
پمپهای پلیمری که به آنها پمپهای ضد اسید یا پمپ اسید شویی هم گفته میشود، مخصوص استفاده سیالات با ماهیت شیمیایی میباشد .
بعضی مواقع این پمپها، پمپهای شیمیایی هم نامیده میشوند که این نام گذاری از لحاظ فنی کاملا اشتباه میباشد. این نوع پمپها از دسته پمپهای سانتریفیوژ هستند و با توجه به جنس اجزای تشکیل دهنده آنها برای انتقال اسیدها و مواد خورنده مورد استفاده قرار میگیرند.
در پمپ ضد اسید با توجه به خواص و ویژگیهای سیالی که قرار است منتقل شود انتخاب متریال و مواد سازنده پمپ اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد، زیرا باید این متریال و مواد سازنده با سیالی که قرار است منتقل شود سازگار باشد و سیال باعث خوردگی و خراب شدن تجهیزات و واکنش دادن با متریال مواد تشکیل دهنده اجزای پمپ نشود،
زیرا مواد با توجه به این که سیالات شیمیایی از نظر خواص مثل خواص اسیدی، بازی و نمکی و غیره بسیار متنوع است، عملکرد متفاوتی خواهند داشت.

نحوه کار پمپ ضد اسید
در این نوع از پمپها مکش سیال مورد نظر به وسیله حرکت چرخشی که در پروانه به کمک موتور الکتریکی به وجود میآید اتفاق میافتد، و در نتیجه چرخیدن پروانه و به حرکت درآمدن پرههای آن سیال شتاب میگیرد و انرژی جنبشی آن افزایش پیدا میکند.
افزایش انرژی جنبشی با افزایش فشار سیال همراه میشود، در نهایت سیال با فشار زیاد از خروجی پمپ خارج میگردد. در این نوع از پمپها چون معمولاً انتقال مواد شیمیایی خورنده صورت میگیرد، بخش آب بندی پمپ از اهمیت بیشتری برخوردار است به همین دلیل در این نوع پمپها بخش مکانیکال سیل که وظیفه ممانعت از آسیب دیدن پمپ را داشت حذف شده است و به جای آن اسلینگ مگنتی استفاده میشود.
اجزای پمپ ضد اسید
پمپهای پلمیری از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند که از مهمترین اجزای آنها میتوان به محفظه که نام لاتین آن casing میباشد، پروانه یا impeller ، شفت، یاتاقان و … اشاره کرد. هر کدام از این اجزا در پمپهای پلیمری وظیفه مخصوص به خود را دارد و در صورتی که در هر کدام از این بخشها اختلال به وجود آید عملکرد کلی پمپ با اختلال مواجه خواهد شد.
مشخصات و جنس پمپ پلیمری
در تولید پمپهای پلیمری باید این نکته در نظر گرفته شود که تمام ترکیبات شیمیایی و اجزای سازنده این پمپها باید خواص ضد خوردگی داشته باشند و همچنین باید توانایی کارکردن در دماهای بالا را داشته باشند و در دماهای بالا قابلیتهای خود را حفظ نمایند. بنابراین پلیمرها بهترین انتخاب برای ساختن پمپهای پلیمری میباشد، متریالها و مواد عمده سازنده این پمپها از پلی تترا فلوئورو اتیلن و ترکیب الاستومری که لاستیک با فلوئور و پلیمر میباشد.می توانید برای خرید پمپ ضد اسید یا پمپ پلیمری به این سایت مراجعه کنید و با مشاوران ما در تماس باشید.
همچنین در ساختن این پمپها از جنس ترکیبی سرامیک و سیلیکون نیز بعضی مواقع استفاده میشود، اما به طور کلی پمپهای ضد اسید پلیمری معمولا از جنس پی وی سی، پلی اتیلن پلی تترا فلوئورو اتیلن و کامیار و در بعضی شرایط خاص از شیشه، سرامیک، کربن و لاستیک ساخته میشود.

جنس بدنه پمپ ضد اسید یا پلیمری
جنس بدنه این پمپها معمولا از متریال پلیمری میباشد، از جمله مهمترین جنسهایی که در حال حاضر در بازار ایران وجود دارد میتوان به بدنه از جنس پلی پروپیلن، پلی اتیلن و پی وی سی و کانیار اشاره کرد.
ساختمان پمپ ضد اسید
ساختار پمپ ضد اسید معمولا از پلی پروپلین با الیاف شیشه، پی وی سی، پلی اتیلن و کانیار میباشد
که اغلب به روش تزریق و یا روش روکش کردن فلزی ساخته میشود از پلی اتیلن و پلی پروپیلن معمولاً در مواقعی استفاده میشود که پمپ میخواهد سیال تمیز تا حداکثر دمای ۸۰ درجه سانتی گراد را انتقال دهد و از مواد پلی پروپلن با الیاف شیشه و کانیار در مواقعی استفاده میشود که پمپ میخواهد سیالی که دارای خاصیتهای خورندگی و سایشی میباشد و در دماهای بالا مثل ۱۲۰ درجه سانتی گراد قرار دارد را منتقل کند، در همه انواع و مدلهای پمپهای پلیمری پروانه به صورت نیمه باز و یک تکه ساخته میشود که علت آن راحتتر بودن جریان یافتن سیال میباشد.
همان طور که گفتیم در پمپهای ضد اسید یا پلیمری آب بندی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برای آب بندی این پمپها از قطعاتی مثل اورینگ و واشرهای پلی تترا فلوئورو اتیلن که ضد خوردگی هستند استفاده میگردد، زیرا این قطعات قابلیت این را دارند که در فشارهای بالا آب بندی مناسبی را به وجود آورند. علت این که قسمت آب بندی پمپ در پمپهای پلیمری اهمیت زیادی دارد این است که پمپهای پلیمری معمولا برای انتقال مواد خاص شیمیایی مثل مواد اسیدی و بازی مورد استفاده قرار میگیرد
و این مواد ویژگیها و خواص خاصی دارد و گاهی اوقات خطرناک میباشد. قسمت مکانیکال سیل یا همان آب بند پمپهای پلیمری از جنس تفلون میباشد و در خارج از پمپ قرار میگیرد. علت قرار گرفتن آن در خارج از پمپ این است که با سیال تماس نداشته باشد، همچنین خارج قرار دادن آب بند باعث میشود که عملکرد مکانیکال سیل بهبود یابد تعویض و تعمیر آن راحتتر باشد.
در انواع مختلف پمپهای ضد اسید تمام قطعهها و اجزای تشکیل دهنده پمپ در برخورد مستقیم با یک مایع که جنس مقاومی دارد ساخته شدهاند، گاهی اوقات که از پمپهای پلیمری برای انتقال موادی که خطرناک، کشنده و سمی استفاده میشود برای جلوگیری از نشت کردن سیال به جای این که از آب استفاده شود از کوپلینگهای مغناطیسی استفاده میگردد. در کوپلینگ مغناطیسی گردش پروانه به وسیله دو آهن ربا قوی و میدان مغناطیسی به وجود آمده توسط آنها انجام میشود.

انواع پمپهای ضد اسید یا پلیمری
پمپهای ضد اسید با روکش محافظ فلزی
در این نوع از پمپ پلیمری برای محافظت از پمپ قسمتهایی از آن مثل قسمت حلزونی توسط یک روکش فلزی پوشانده میشود. روکش کردن پمپ با مواد فلزی باعث میشود که مقاومت پمپ افزایش یابد و همچنین میزان استحکام اتصالات در لولههای مکش و رانش نیز بسیار بیشتر میشود.
پمپ های ضد اسید تفلونی
پمپهای ضد اسید پلیمری یا تفلونی که از نوعی پلی تترافلوئورواتیلن محسوب میشود، در برابر خوردگی بسیار مقاوم میباشند. همچنین در حرارتهای بالا هم قابلیت استفاده دارد، بنابراین از بهترین انواع پمپ پلیمری محسوب میشود. پروانه در این نوع پمپها به صورت باز میباشد که هسته آن فلزی است و روکشی از جنس پلیمر دارد، بنابراین پروانه در این نوع از پمپها مقاومت مکانیکی زیادی دارد.
پمپ مگنتی
از آن جا که پمپهای پلیمری ضد اسید وظیفه انتقال مواد شیمیایی خطرناک و خورنده را بر عهده دارند، از این رو عدم نشتی در بدنه این پمپها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشد. برای جلوگیری از به وجود آمدن نشتی در این نوع از پمپها و همچنین برای مطمئن شدن از نبود نشتی از پمپ مگنتی استفاده میشود. در واقع پمپ های مگنتی در اصل با این هدف طراحی میشوند که آب بندهای مکانیکی و گرافیتی که احتمال نشتی سیال در آنها وجود دارد از ساختمان پمپ حذف شود.
محفظه یاتاقان در این نوع از پمپها از قسمت پوسته تفکیک شده است و نیروی الکترومغناطیسی عامل چرخش و حرکت پروانه در این نوع پمپها میباشد. داخل پمپهای مگنتی دو آهنربای بسیار قوی وجود دارد که این دو آهن ربا یک میدان مغناطیسی همیشگی در داخل پمپ به وجود میآورند و احتمال بروز نشتی را کاهش میدهند.
نصب و راه اندازی پمپهای پلیمری
این پمپها به هیچ عنوان نباید خشک کار کنند و یا در مکانی که سیال وجود ندارد روشن شوند، زیرا خشک کار کردن در این نوع پمپها باعث میشود که دمای پمپ بالا رود و برخی از اجزای آن مثل سیل مکانیکال خراب شده یا از بین برود ( در پمپهای مگنتی با افزایش دما به جای سیل یاتاقان آسیب میبیند ) همچنین چون در این نوع از پمپها از سیالات خطرناک و خورنده استفاده میشود، قبل از این که پمپ را راه اندازی کنید حتماً باید تمام قسمتهای آن را بررسی کنید که نشتی، سوراخ یا حفرهای در روی بدنه و سایر قسمتهای آن وجود نداشته باشد. در هنگام نصب پمپهای پلیمری باید توجه کنید که از لولههایی استفاده نمایید که قابلیت آب بندی با سیال انتقالی را داشته باشند.
کاربردهای پمپ پلیمری
پمپهای پلیمری کاربردهای زیادی دارند از جمله مهمترین کاربردهای آنها میتوان به مواردی مثل کاربرد در صنایع غذایی و دارویی، صنایع شیمیایی و آب کاری، کاربرد در صنعت آب و پساب، شستشو و رسوب زدایی، انتقال انواع اسیدها و آب شور و غیره اشاره کرد. از مهمترین کاربردهای پمپهای پلیمری میتوان به کاربرد آن در کارخانههای مواد اولیه شیمیایی برای جا به جایی حلالهای خطرناک اشاره کرد.

برندهای پمپهای پلیمری موجود در بازار ایران
برندهای زیادی هستند که در حال حاضر در ایران ساخته میشوند یا از کشورهای دیگر وارد میشوند. از مهمترین آنها می توان به پمپهای پلیمری بهمن، پمپ پلیمری دبم ، پمپ پلیمری تراندین، پمپ پلیمری اس پی اس، پمپ پلیمری فلویمک، پمپ پلیمری جسکو، پمپ پلیمری دیا و غیره اشاره کرد.
سخن پایانی
با توجه به اهمیتی که پمپهای پلیمری دارند باید در انتخاب آنها کاملا دقت کنید و پمپی را انتخاب کنید که کیفیت مناسبی داشته باشد و بتوانید برای چندین سال از آن استفاده کنید، زیرا پمپ از تجهیزاتی نیست که بتوان هر روز آن را تعویض کرد. در هنگام خرید پمپ حتما توجه کنید که خرید خود را از مراکز معتبر و فروشگاههای مطمئن انجام دهید تا از خدمات پس از فروش پمپهای پلیمری هم بتوانید استفاده کنید و در صورتی که پمپ دچار خرابی یا اختلال شد بتوانید برای تعمیر و یا تهیه تجهیزات با نمایندگی محصول ارتباط داشته باشید. همچنین دقت کنید که در هنگام خرید پمپ پلیمری، پمپی را انتخاب کنید که گارانتی داشته باشد تا در صورتی که مشکلی برای آن وجود آمد بتوانید آن را تعویض نمائید زیرا به هر حال در بین لوازم برقی وجود اشکال و خرابی طبیعی است و حتی ممکن است که بعد از مدت کوتاهی از استفاده از پمپ پلیمری، پمپ خراب شود و یا از کار بیفتد.