معروف‌ترین پمپ‌های جابجایی مثبت، پمپ پیستونی پلانجری یا پیستون با ضربه خطی هستند. اجسام جابه‌جایی آن‌ها یا پیستون‌های منحنی‌شکل است که به درون یک استوانه توخالی به این‌سو و آن‌سو می‌روند. سیستم مهروموم آن به قطر خارجی آن‌ها متصل است، یا پیستون‌هایی هستند که درون یک جعبه پرکننده به این‌سو و آن‌سو می‌آیند. حرکت پیستون باعث افزایش و کاهش حجم کار می‌شوند. پمپ‌ های پیستونی یا با یک آرایش نسبتاً ساده که قسمت بیش‌تری از جریان را از تخلیه به سمت مکش برحسب نیاز برمی‌گرداند (تلفات در واحدهای کوچک‌تر کاملاً قابل ‌قبول است).

پمپ پیستونی

پمپ پیستونی نوعی پمپ رفت‌وبرگشتی است که با استفاده از یک یا چند پیستون رفت ‌و برگشت مایع را جابه‎جا و تحت‌فشار قرار می‌دهد. این موتور معمولاً توسط یک موتور الکتریکی از طریق میل‌لنگ و میله اتصال هدایت می‌شود.

پمپ پیستونی پلانجری

اگرچه انواع مختلفی وجود دارد، اما همه پمپ‌ های پیستونی حداقل دارای یک پیستون هستند که در یک سیلندر محصور حرکت می‌کند. به‌ طور معمول پیستون دارای یک یا چند O رینگ در حاشیه خود است که با حرکت پیستون بر روی استوانه مهروموم می‌کند. پیستون مایع را به داخل سیلندر می‌کشد و آن را تحت‌فشار هل می‌دهد تا بیرون در سیلندر به ‌تدریج بزرگ‌تر شود و با پاسخ متقابل پیستون، کوچک‌تر شود.

روش کار با دستگاه

مانند اکثر پمپ‌های جابه‌جایی مثبت، پمپ پیستونی با استفاده از نیروی مکانیسم پمپاژ برای انبساط و انقباض حجم متحرک داخلی مایع کار می‌کنند. پمپ‌ های پیستونی می‌توانند از یک موتور الکتریکی، موتور احتراق داخلی یا منبع تغذیه دیگر نیرو بگیرند، هرچند پمپ‌ های پیستونی کم پیشرفته‌تر ممکن است توسط دست، باد یا آب روان تأمین شوند. به‌طورمعمول حرکت چرخشی پیستون را هدایت می‌کند. پمپ پیستونی پلانجری می‌توانند بیش از یک پیستون و مجموعه سوپاپ‌های کنترل داشته باشند. یک پمپ دوبل دارای دو پیستون و دو مجموعه سوپاپ چک، یک تریپل پمپ دارای سه عدد و… است. برای اطمینان از جریان مایع در جهت صحیح، بررسی شیرآلات در دو طرف محفظه پمپاژ مهم است. پمپ‌ های پیستونی همچنین می‌توانند یک یا دو عملکرد داشته باشند. پمپ‌های دو عمل شامل دو مجموعه سوپاپ چک و مایع در دو طرف پیستون است. این به پیستون اجازه می‌دهد تا با حرکت در یک‌ جهت از جهت دیگر، یک چرخه کامل پمپاژ را کامل کند. همان‌طور که پیستون از یک‌ طرف در حال گرفتن است، از طرف دیگر طاقت‌فرسا است. برای تکمیل چرخه پمپاژ کامل، نسخه‌های تک عمل به حرکت پیستون در هر دو جهت نیاز دارند.

 

پمپ پیستونی پلانجری

استفاده از پمپ‌ های پیستونی

پمپ‌ های پیستونی به‌عنوان پمپ هیدرولیک برای تأمین انرژی ماشین‌آلات سنگین استفاده می‌شوند، اما در دستگاه‌های کوچک‌تر مانند سم‌پاش رنگ نیز مفید هستند. پمپ پیستونی را می‌توان برای استفاده در تولید روغن و سایر کاربردهای صنعتی بزرگ‌تر کرد. از تغییرات این نوع پمپ در کاربردهای پیشرفته صنعتی به‌ صورت پمپ‌های محوری و شعاعی نیز استفاده می‌شود که از پیستون‌های متعددی تشکیل‌ شده‌اند و در یک بلوک سیلندر دایره‌ای قرار گرفته‌اند. پمپ‌ های پیستونی عمدتاً برای کنترل سرعت جریان بسیار پایین در هدهای بسیار بالا (فشار) استفاده می‌شود. آن‌ها برای سرعت‌های خیلی کم مناسب هستند. جدا از کاربردهایی که به این شرایط نیاز دارند، پمپ‌ های پیستونی و پیستون تقریباً به ‌طور کامل توسط انواع مختلف طراحی تخصصی (پمپ‌های چندمرحله‌ای، پمپ‌های جانبی) توسط پمپ‌های گریز از مرکز جایگزین می‌شوند.

مشخصات فنی

پمپ پیستونی از لحاظ سطحی شبیه موتور اتومبیل است و یک آرایش تک سیلندر ساده دارد. با این ‌وجود چنین پمپ ساده‌ای با تحمل یک پالس مایع در هر دور، پالس‌های فشار غیرقابل‌قبول زیادی را به سیستم وارد می‌کند. بنابراین پمپ‌های پیستونی عملی از چند سیلندر و پیستون استفاده می‌کنند تا مایعات را صاف و یکدست کنند و در طراحی پمپ‌های چند سیلندر که به طرز شگفت‌انگیزی جمع‌وجور هستند، نبوغ زیادی به کار می‌رود. پمپ‌ های پیستونی بیش‌ترین بازه عملکرد کلی را ارائه می‌دهند. می‌توان آن‌ها را با سرعت زیاد هدایت کرد تا نسبت قدرت به وزن بالایی را فراهم کنند. آن‌ها می‌توانند در سطوح فشار بیش از 5000 پوند بر اینچ مربع‌ کار کنند. به دلیل وجود پیستون‌های بسیار نزدیک، آن‌ها دارای بالاترین بازده حجمی هستند و می‌توانند دامنه‌های زیر را کنترل کنند:

  • سرعت جریان بین 5 و 700 گالن بر دقیقه
  • فشار کل بین 50 تا 5000 پوند بر اینچ مربع
  • قدرت بین 1 تا 500 اسب بخار

مزایا و معایب پمپ پیستونی

از مزایای پمپ‌ های پیستونی می‌توان به قابلیت خودآرایی (پمپ خودکار) و کارایی بالا اشاره کرد. معایب آن شامل تحویل پالس‌دار آن‌ها و به‌ویژه در مورد واحدهای بزرگ، نیاز آن‌ها به فضای زیاد، جرم زیاد و هزینه‌های بالای سرمایه‌گذاری آن‌ها در واحد خروجی پمپ است.

 

پمپ پیستونی پلانجری

3مورد از نحوه عملکرد پمپ پیستونی پلانجری

نحوه عملکرد پمپ پیستونی پلانجری به برند و فرایند طراحی و تولید آن پمپ بستگی دارد اما به‌طورکلی تمام پمپ‌ های پیستونی روند مشابهی دارند و در جزئیات ممکن است کمی تفاوت داشته باشند. همان‌طور که گفته شد روند کار دوزینگ پمپ به این صورت است که یک ماده شیمیایی را به‌عنوان سیال دریافت کرده و سپس به یک محفظه وارد می‌کند و به نحوی در جابه‌جایی سیال از یک محفظه به یک لوله یا مخزن از قبل تعیین شده کمک می‌کند. برای اینکه به پمپ‌ های پیستونی آشنا شوید و نحوه کارکرد هر یک از بخش‌های آن را مورد بررسی قرار دهید بهتر است که تمامی قسمت‌های یک پمپ پیستونی به‌علاوه نحوه کار آن‌ها بشناسید. در ادامه به‌تفصیل هر یک از بخش‌های پمپ پیستونی می‌پردازیم.

  • مخزن پمپ دوزینگ

مخزن پمپ دوزینگ پیستونی در واقع بخشی است که ماده شیمیایی اول در آن وارد می‌شود و ازاین‌جهت به آن ظرف شیمیایی نیز می‌گویند. در قسمت قبل گفتیم که ابتدا سیال یا ماده شیمیایی توسط پمپ مکیده می‌شود. بعد از مکش سیال وارد این قسمت یا مخزن پمپ دوزینگ وارد می‌شود.

  • شیر فوت در پمپ‌های دوزینگی

شیر فوت در پمپ‌های دوزینگی در قسمت ظرف محصول قرار دارد و یک نوع شیر یک‌طرفه است. برای اینکه این شیر در قسمت پایین ظرف محصول قرار بگیرد بر روی آن یک وزنه قرار می‌دهند تا شیر بالا نیاید. این شیر یک‌طرفه از یک سمت به قسمت مکش متصل می‌شود. در بعضی موارد برای آگاه شدن از اتمام ماده شیمیایی درون ظرف محصول به شیر فوت یک کلید متصل می‌کنند تا زمانی که ماده شیمیایی تمام شد˓ هشدار بدهد.

  • پمپ در دوزینگ پمپ پیستونی

پمپ‌ها در دوزینگ پمپ پیستونی شکل و اندازه‌های مختلف دارند. اما به جهت در تماس بودن با مواد شیمیایی بهتر است از جنسی در تولید آن‌ها استفاده شود که در برابر مواد شیمیایی آسیب‌پذیر نباشد یا این آسیب‌پذیری به حداقل برسد. معمولاً این پمپ‌ها را از فولاد ضدزنگ˓ لاستیک و یا PVC می‌سازند. جنس پمپ انتخابی شما بستگی به سیالی دارد که پمپ دوزینگی با آن در تماس است.

پمپ پیستونی پلانجری

 

پمپ پیستونی هیدرولیکی نوعی پمپ جابه‌جایی مثبت رفت‌وبرگشتی است که فشار زیادی را برای کمک به جریان سیال مانند آب ایجاد می‌کند. انرژی آن توسط مکانیسم محرک هیدرولیکی تأمین می‌شود که به حرکت مایع به پایین محفظه استوانه‌ای‌شکل کمک می‌کند. این پمپ‌های رفت‌وبرگشتی دارای یک مهروموم قطر خارجی با اتصال میله پیستون هستند. آن‌ها با ایجاد فشار از طریق توزیع انرژی در مایع پمپ‌شده کار می‌کنند. این عمل منجر به ایجاد یک استوانه مایع تحت ‌فشار می‌شود. پمپ‌ های پیستونی زمانی ایده‌­آل محسوب می‌شوند که یک برنامه نیاز به دبی بالاتر از مایعات و فشار کم داشته باشد. در این صورت با کمی تلاش می‌توانند مایعات را به سرعت تخلیه کنند. پمپ‌ پیستونی همچنین به دلیل توانایی ایجاد فشار بالا برای شستشوی سطوح نیز مفید عمل می‌کند. با این‌حال انواع پمپ‌ های پیستونی در بازار وجود دارد و هر نسخه کمی متفاوت عمل می‌کند.

می‌توانید برای خرید پمپ پیستونی پلانجری به سایت ما مراجعه کنید و با محصولات با کیفیت و قیمت مناسب ما همچون پمپ شناور، پمپ مگنتی، پمپ دنده ای و … آشنا شوید و در صورت لزوم خریداری نمایید.