از آنجا که در صنایع، انتقال و جابهجایی مایعات و سیالات خورنده و دارای سایش، یکی از مسایل دشوار است، بنابراین ساخت و تولید پمپهای مختلف با انواع و اقسام گوناگون، میتواند این مهم را مرتفع سازد. یکی از پمپهایی که در رابطه با انتقال و جابهجایی سیالات در بازار موجود است، پمپ های اسلاری است که در ادامه بیشتر با کاربرد و نحوه کارکرد آن ها آشنا خواهیم شد.
منظور از اسلاری چیست؟
در حقیقت منظور از اسلاری، دوغاب و مخلوطی از مایع به همراه مقداری ذرات جامدی است که اغلب با توجه به مقدار غلظت مواد جامد، دسته بندی میگردند که به نحو زیر خواهد بود:
- کلاس یک
- کلاس دو
- کلاس سه
- کلاس چهار
پمپ های اسلاری چیست؟
این نوع پمپها، برای پمپاژ سیالات و مایعاتی که حاوی ذرات جامد هستند طراحی و تولید شده است و به جهت گوناگونی ذرات، دارای تغییراتی نیز خواهند بود که متناسب با هر کدام از مواد مورد نظری که قرار است مورد استفاده قرار گیرد، متغیر خواهند بود. این نوع پمپها قطعات قابل تعویضی را دارند که به جهت مقاومت در مقابل سایش، منظور گردیده است. باید اذعان نمود که پمپ اسلاری یکی از نمونههای قوی از سری مجموعههای پمپهای گریز از مرکز است که دارای قابلیت به کار گیری در شرایط و موقعیتهای دشوار و تحت سایش را دارا است.
فروشگاه شهر پمپ محصولاتی با کیفیت و با تضمین سلامت کالا را برای شما عزیزان تولید و وارد میکند. برای خرید پمپ اسلاری و مشاهده انواع پمپ اسلاری به همین سایت مراجعه کنید.
طبقه بندی اسلاری
در یک تقسیم بندی دیگر اسلاری به دو طبقه ذیل قابل دستهبندی خواهند بود:
اسلاری اشباع شده
این دسته از اسلاری ها، دارای ذرات زبری هستند که بیشتر تمایل به تشکیل مخلوط غیر هم دست و غیر یکنواخت دارند، و از این رو در محاسبه جریان و توان باید دقت نمود. چرا که این نوع ذرات دارای خواص سایشی بسیار زیادی خواهند بود.
اسلاری اشباع نشده
این دسته از اسلاری ها، دارای ذرات بسیار نرم و یکنواختی است که به صورت یکدست در سیال پخش شدهاند و موجب بالا رفتن ویسکوزیته مایع یا سیال میشوند. این نوع از اسلاری ها، غالبا دارای خاصیت سایشی کمی است ولی زمان انتخاب پمپ میبایست حتما به این نکته توجه نمود که مواد اشباع نشده معمولا رفتاری شبیه مایعات و سیالات معمولی ندارند.
برخی از آسیبهای احتمالی در پمپ های اسلاری
خوردگی فیزیکی
در انتقال مواد در این نوع پمپها یکی از آسیبهای احتمالی که ممکن است اتفاق بیفتد خوردگیهای فیزیکی است؛ به این نحو که در سطح قطعات پمپ، بر اثر تماس با ذرات سخت، باعث خراشیدن و ساییدگی سطح پمپ میگردد که غالبا این گونه سایشها و خوردگیها، در پمپ های اسلاری در دو قسمت زیر اتفاق میافتد.
- نواحی بین پروانه و بوش گلویی
- نواحی بین محور چرخان و پکینگ ثابت
خوردگی شیمیایی
ایجاد یک لایه اکسید بر روی سطحهایی از پمپ که به طور مستقیم با دوغاب در تماس هستند.
ماهیت پمپ اسلاری
این نوع پمپ در واقع یکی از مدلهای پمپهایی است که جهت پمپاژ سیالات و مایعات دارای ذرات جامد، طراحی میگردد. این نوع پمپها به دلیل استفاده از مواد مختلف سایشی، دارای مواد و یا قطعات پوششی و قابل تعویض خواهند بود. پمپ های اسلاری در برابر پمپهای معمولی دارای مقاومت بیشتری خواهند بود. و مرسوم ترین آلیاژی که در ساخت و تولید این نوع پمپها مورد استفاده قرار میگیرد، کروم بالا است. که در حقیقت آهن سفید است با درصدی از کروم.
اقسام پمپ های اسلاری کدامند
یکی دیگر از انواع تقسیمبندی پمپ های اسلاری را در ذیل بیان خواهیم نمود.
- پمپ های اسلاری سانتریفیوژ
- پمپ های اسلاری پریستالیک
- انواع پمپ های اسلاری سانتریفیوژ
پمپ افقی
این نوع پمپها، غالبا جهت انتقال اسلاری که دارای ویژگیهای خاص شیمیایی و فیزیکی و سایشی است، مورد استفاده قرار میگیرند. در این گونه پمپها، به منظور افزایش مقاومت در مقابل خوردگی و ساییدگی، اجزای داخلی پمپ با پوششهای خاصی مثل موارد زیر پوشش میدهند.
- شیشه
- بازالت
- آمورف
- لاستیک طبیعی
- پلی اورتان
- الاستومرهای مصنوعی
- سرامیک
- حفاری
خصوصیات پمپ های افقی
در تمامی اجزای این پمپ از مواد با کیفیت و همچنین از آلیاژهای بسیار مقاوم استفاده شده است که قطعاتی که در معرض خوردگی و ساییدگی هستند را از آسیب محافظت نماید. این گونه از انواع پمپ های اسلاری، دارای طراحی بسیار دقیقی است که برای کار کردن در مدت زمان طولانی مناسب و بهینه است.
پمپ های عمودی
یکی دیگر از انواع پمپ های اسلاری سانتریفیوژی، پمپهای عمودی هستند که این نوع پمپها، به صورت شافت و غلاف طراحی و تولید شدهاند. همچنین همه قطعههایی که در تماس مستقیم با مایع و سیال هستند را با پوششهای مخصوص از جمله موارد زیر پوششدهی میکنند تا از خوردگی و ساییدگی و صدمه و آسیب حفظ گردند.
- مواد آمورف
- شیشه بازالت
- الاستومرها
- لاستیک طبیعی
- پلی اورتان
- الاستومرهای مصنوعی
- سرامیک
خواص و امتیازات مهم پمپ های عمودی اسلاری سانتریفیوژ
- قابلیت نصب و راه اندازی آسان
- دارای طراحی ساده جهت تعویض قطعات
- یاتاقان و آببند خارج از حوضچه سیال
- مقاومت بالا در مقابل انواع خوردگیها و سایشها
- چیدمان خاص بلبرینگها به منظور آببندی برای پیشگیری از نفوذ دوغاب
پمپ های مار پیچ عمودی
این نوع پمپها که از انواع پمپهای جابهجایی مثبت نیز هستند. همچنین دارای توانایی بسیار بالایی در انتقال مواد با ویسکوزیتههای بسیار زیاد و یا موادی که دارای ذرات جامد بسیار زیادی هستند، دارند. فشارهای تولیدی این پمپها بسیار زیاد است و به دلیل دور کارکرد بسیار کم این نوع پمپها، استهلاک درآنها، نسبت به سایر موارد مشابه، کمتر و به همین جهت نیز مقرون به صرفه خواهد بود.
پمپ های گریز از مرکز
در این نوع از پمپهای عمودی، انتقال و جابهجایی مواد با قطعات و ذرات جامد در ابعاد مختلف و گوناگون، و درصدهای متنوع امکان پذیر خواهد بود.
پمپ های عمودی طبقاتی
این نوع پمپها که از پرکاربردترین انواع پمپها هستند و در صنایع مختلف قابل استفاده بهشمار میآیند.
موارد مصرف پمپ های اسلاری
پمپ های اسلاری دارای موارد کاربرد بسیار متنوع و زیادی است که در زیر برخی از آنها را نام خواهیم برد.
- صنایع معدنی
- دفع بقایای حذف مواد تهنشین شده سوختهای فسیلی نیروگاهها
- کارخانجات تولید کودهای معدنی
- پروژههای احیای زمینهای بایر
- انتقال ذغال سنگ و مواد معدنی
- جابهجایی و انتقال سیالات با غلظت زیاد
- مواد جامد و ساینده و سیلیس
- پمپاژ حفاری در نفت و گاز
- کنسانترههای معدنی
- دوغاب سنگ آهک
- لایروبی کردن اراضی
- حذف مواد تهنشین شده در سدها
- پسماند حاوی ذرات ریز و درشت
- صنایع طلا و روی و سرب و مس
- انواع معادن
موارد و اجزای تشکیل دهنده پمپ های اسلاری
در معرفی کامل پمپ های اسلاری، بهتر است که اجزای تشکیل دهنده این نوع پمپها را نام ببریم.
- پروانه
- کیسینگ
- آببندی
- یاتاقان
- الکترو موتور
نکات بسیار مهم در استفاده از پمپ های اسلاری
- میبایست که محدوده دمایی از منفی 30 درجه سانتیگراد تا 140 درجه سانتیگراد نباشد.
- میبایست که چگالی نسبی ذرات جامد در اسلاریها مابین 1 تا 6 نباشد.
- میبایست که سیال کاری از 2 تا 12 پی اچ نباشد.
- میبایست که فراوانی حجمی ذرات بین 2 تا 50 درصد نباشد.
- بازده دبی سیستم از 5 تا 1000 متر مکعب بر ساعت نباشد.
انتخاب یک پمپ اسلاری مناسب
- جنس بدنه
- تعیین حد استاتیک
- نوع ذرات در سیال
- تعیین ضرایب اصلاح حد و بازدهی پمپ
- تعیین قطر لوله انتقال
- محاسبه اتلاف حد اصطکاکی
- محاسبه حد دینامکی کل
- سایز پروانه
نکته
تمامی قطعات موجود در پمپ ممکن است که به دلیل تماس با سیال دچار فرسودگی، و یا سایش، و یا خوردگی شوند؛ به همین دلیل برای کم کردن این آسیب، باید از پمپهای سایز بزرگتری نسبت به پمپ آبهای معمولی استفاده کرد تا سرعت سیال و مایع را نیز کاهش دهد.
آب بندی های مکانیکی پمپ های اسلاری
پوسته پمپ
پوسته این نوع پمپها به شکل نیمه حلزونی یا دایرهای شکل است، تا مقاومت زیادی در برابر سایش داشته باشند و دارای آزادی در نقطه آب شکن باشند.
پروانه
این قطعه از پمپ های اسلاری که مهمترین قسمت پمپ را تشکیل میدهد، دورانی بوده و به وسیله پرهها، نیروی گریز از مرکز به سیال، انتقال داده میشود. این پروانه از نوع ساده یعنی تک خمشه و تخت و یا فرانسیس یعنی لبه ورودی تا اندازهای به سمت مرکز پروانه کشیده شده، تشکیل میشود. پروانه فرانسیس دارای راندمان بالا و عملکرد مکشی مطلوب و طول عمر سایشی بیشتری است. وظایف پروانه در این نوع پمپها به شرح زیر خواهد بود:
- کاهش فشار در محفظه آببند
- پیشگیری از برگشت و چرخش مجدد و دوباره سیال به مرکز پروانه
- پیشگیری از تهنشین شدن و رسوب ذرات جامد بین فضای پروانه و پوسته