تعریف کلی پمپ استخری:
زمانی که یک استخر احداث میشود اولین کاری که باید انجام شود نصب یک پمپ برای استخر است. یکی از پرکاربردترین دستگاهها در تاسیسات استخر، پمپها هستند که جزء مهمترین تجهیزات به شمار میروند و وظیفه جابهجایی و انتقال آب استخر را بر عهده دارند. پمپ استخر، پمپهای سانتریفیوژ یا همان گریز از مرکز در دو نوع یک طبقه و چند طبقه در بازار وجود دارد. پمپهای مورد استفاده در استخرها از نوع سانتریفیوژ یک طبقه بوده و ظرفیت آن باید به گونهای باشد که حداقل ۳ بار در شبانه روز آب کل استخر را سیرکوله (گردش برای فیلتراسیون) کند. از دیگر پمپهایی که در سیستم سیرکولاسیون موتور خانه استخر از آن استفاده میشود میتوان به پمپهای خطی اشاره کرد که معمولا برای گردش آب تصفیه جکوزی از این نوع پمپ استفاده میشود.
پمپ استخری چیست؟
پمپهای استخری از سه بخش اصلی تشکیل میشوند که شامل: پروانه، موتور و تله مو و توری است. این پمپ با کمک نیروی الکتریکی شروع به کار میکند و ولتاژ آن 110و ۲۲۰است و ۳.۴۵۰ دور در دقیقه میچرخد. قبل از ورودی هر پمپ تصفیه آب استخری باید لزوما صافی یا موگیر (استرینر) از جنس چدن یا پلاستیک فشرده (باکالیت) قرار گیرد تا برگ، مو و دیگر آلودگیهای فیزیکی احتمالی باقیمانده در آب که ممکن است باعث از کار افتادن و یا صدمه دیدن پمپ شود را از آب در گردش سیستم حذف نماید. پمپ تصفیه آب استخر که معمولا از نوع گریز از مرکز یا سانتریفیوژ و همراه با الکتروموتور کوپل مستقیم است، به منظور به حرکت درآوردن آب در سیستم تصفیه خانه استخرها مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع پمپ استخر و جکوزی
پمپهای استخری کلا دو دسته هستند که هم در ایران و هم در کشورهای خارجی تولید میشوند:
پمپ آب استخری خانگی (خصوصی)
همانطور که از اسمش معلوم است فقط برای استخرهای خصوصی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرند، که در چهار مدل تولید میشود ۱اسب بخار،۱/۵ اسب بخار،۲اسب بخار،۳اسب بخار)
پمپ آب استخری بزرگ (عمومی)
فقط در استخرهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد و این مدل از پمپ خانگی بیشتر است این پمپ شامل ۳ اسب بخار تا ۱۵اسب بخار تولید میشود. و دیگر تفاوت این پمپ با پمپهای استخری خانگی برق ورودی آن است که دارای ۳ فاز است در صورتی که خانگی آن معمولا تک فاز است.
برای اطلاع از قیمت انواع پمپ آب خانگی به این سایت مراجعه کنید و با تضمین قطعی از محصولات ما خرید کنید.
کاربرد پمپ استخری
یکی از مهمترین کاربرد این پمپ پمپاژ است. آب استخر علاوه بر عبور از سیستم لوله کشی با فیلتر شنی استخر، مبدل حرارتی و دستگاه کلرزن روبرو میشود که در اینجا فشار آب افت میکند و حالا وظیفه پمپهای استخری این است که با یک نیروی محرک بر این افت فشار غلبه کند.
ویژگی پمپ های استخری
- کم صدا بودن و روان کار کردن، نوع جنس این پمپ که در برابر خوردگیهای ناشی از کلر و سایر مواد خورنده در آب مقاوم است.
- جنس پروانه این پمپ باید از کاویتاسیون (استیل یا abs) ساخته شود تا در برابر خوردگی مقاوم باشد. معمولا این پمپها به صورت یکپارچه و آب بند تولید شده و به فروش میرسد.
- نکته مهم این است که برای انتخاب همچنین پمپ تصفیه آب مناسب برای هر استخر باید به فاصله موتور خانه تا کاسه استخر (طول مسیر لوله کشی) و همچنین افت فشار لوازم و تجهیزاتی مانند موگیر، صافی، مبدل حرارتی (یا گرمکن)، افت فشار فیلتر و افت فشار اتصالات را در کنار حجم کاسه استخر (جهت برآورد میزان دبی یا حجم آبدهی) و تصفیه متناسب با نوع کاربری استخر، سرپوشیده یا سر باز توجه کنیم.
بهترین زمان برای کار انداختن
تقاضای مواد شیمیایی و هزینه انرژی دو عامل مهم به کار انداختن این پمپ است. نور ماورای بنفش باعث از بین بردن کلر آب میشود به همین خاطر تقاضای کلرین در روز افزایش پیدا میکند به این دلیل که روشهای افزودن کلرین به پمپهای استخری آب نیاز دارد تا مقدار کلر را با مقدار درست کلرین تامین کند، بهتر است این پمپ را در طول روز فعال کنید، نه در شب. البته باید به این نکته هم توجه کرد که با افزایش میزان مصرف برق صاحب استخر باید با یک زمان بندی درست نیازهای استخر را به خوبی برطرف کند. حال این زمان درست چه موقع است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت از طلوع خورشید تا غروب خورشید است در صورتی که هزینه برق در طول روز تغییر نکند در غیر این صورت باید این پمپ را شب فعال کرد تا از هزینههای بالا کم کرد. البته باید به این نکته توجه کنیم که مقدار کلرین اضافه شده به استخر باید اندازه کافی را داشته باشد تا سطح کلرین در بیشترین ساعات روز به خصوص در بعدازظهر در بیش از ۳.۰ppmباقی بماند.
پمپ آب استخر باید چند ساعت در روز کار کند؟
تقاضای مواد شیمیایی و فیلتراسیون دو عامل اصلی تعیین طول زمان برای کار کردن این پمپهاست. در تابستان تقاضای مواد شیمیایی خیلی زیاد است و بخاطر تقاضای زیاد استفاده از مجموعههای آبی میزان کثیفی و زباله در آب هم افزایش پیدا میکند به خاطر همین برای از بین بردن این کثیفیها باید آب به طور کامل فیلتر شود تا این مواد از بین برود.
فاکتورهای متفاوتی برای محاسبه فعالیت پمپهای استخری وجود دارد مانند قدرت، حجم، مقدار دبی ورودی و خروجی، سیستم تصفیه و….که شما باید با توجه به حجم استخر و تأسیساتی که در اختیار دارید در ساعات مختلفی باید آن را فعال کنید.
برای استخرهای خانگی ۴الی۵ ساعت فعالیت برای تصفیه و کلرین کافی است. البته در تابستان زمان فعالیت این پمپ بیشتر است همانطور که در بالا ذکر شد. در زمستان و پاییز به دلیل دمای کمتر هوا و هوای ابری باید فعال کردن پمپهای استخر را در چند مرحله انجام داد. نکته مهم این است که پمپ استخری خود را همیشه فعال نگه داریم و از گرفتن تست کیفیت آب غافل نشویم.
محل اتصال قسمت مکش پمپ تصفیه آب استخر:
اتصال اسکیمر یا سرریز
اسکیمرها و سرریزها وظیفه جمع آوری آب سطح استخر را بر عهده دارند که این آب دارای مقدار قابل توجهی از آلودگیهای شناور مانند چربیها، برگ و سایر آلودگیهایی که ته نشین نمیشوند، است.
اتصال کفشور
تخلیه اصلی در پایینترین نقطه استخر قرار گرفته و کف استخر به سمت آن نقطه شیب دار شده است. اکثر آلودگیهای ته نشین شده در کف استخر از این محل تخلیه و توسط این پمپ مکیده میشوند.