پمپ دیافراگمی چیست؟

در معرفی پمپ های دیافراگمی باید اذعان داشت که این پمپ ازخانواده پمپ‌های جابه‌جایی مثبت بوده وهوای فشرده داخل کمپرسور عامل محرک دیافراگمی است. که با ورود هوای فشرده کمپروسور به داخل دیافراگم‌هایی که در داخل هوزینگ پمپ هستند، جابه‌جا شده و باعث جابه‌جایی و مکش سیال می‌شود. به بیان دیگر، این نوع پمپ‌ها، با نیروی فشرده و حرکت رفت و برگشتی دیافراگم، سیال را متراکم می‌کند.

جنس پمپ دیافراگمی

پمپ دیافراگمی را با توجه به نوع استفاده و کاربری آن با جنس‌های مختلفی تولید می‎کنند. این پمپ از جنس‎های آلومینیوم، پلاستیک، چدن و یا استیل ضد زنگ ساخته می‌شود و جنس دیافراگم این نوع پمپ‌ها اغلب از پلاستیک و یا لاستیک و تفلون است.

پمپ دیافراگمی

ویژگی پمپ دیافراگمی

جریان خروجی در این پمپ‌ها به دلیل حرکت‌های رفت و برگشتی دیافراگم، به صورت نوسانی و یا پالس است. که در مواردی که احتیاج به جریان‌های یکنواخت و یک دست پیدا می‌کند، می‌شود در خروجی آن‌ها، از یک منبع انبساط یا پالسیشن دمپر استفاده نمود. پمپ دیافراگم خود مکش و ضد انفجار است، که مهم‌ترین ویژگی این پمپ‌ها  به شمار می‌آید. در این نوع پمپ بادی یا دیافراگمی به دلیل نبودن آب بند، نشتی سیال به حداقل خود می‌رسد و امتیاز این پمپ به همین ویژگی است. پمپ های دیافراگمی فاقد هر گونه آب‌بند مکانیکی است. بنابراین هیچ گونه نشتی در این نوع پمپ‌ها رخ نخواهد داد. در ورودی و خروجی  دیافراگمی، شیر توپی منظور شده است که در زمان مکش سیال، شیر خروجی مسدود شده و در هنگام دهش سیال، شیر ورودی مسدود می‌گردد.

موارد استفاده و کاربرد پمپ دیافراگمی

این نوع پمپ در موارد زیر کاربرد فراوان دارند:
صنایع شیمیایی، صنایع پتروشیمی، صنایع دارویی، شرکت‌های حفاری، پالایش گازها، نفت و گاز و آب و فاضلاب، تسویه خانه‌ها، فیلتر پرس‌ها، سیستم بیولوژیکی، آزمایشگاه، تولیدات اسید، صنایع معدنی، حفر تونل‌ها، جهت جابه‌جایی سیالات فاضلابی،کاشی و سرامیک‌ها

فروشگاه شهر پمپ، پمپ دیافراگمی با کیفیت بالا و به قیمت نمایندگی در سطح کشور می‌فروشد برای خرید این پمپ و دیگر پمپ‌های ( پمپ اسلاری ، پمپ سانتریفیوژ و…) این فروشگاه به سایت ما مراجعه کنید و سفارش خود را ثبت بزنید.

پمپ دیافراگمی

ویژگی‌های فنی پمپ های دیافراگمی

این نوع پمپ‌ها غالبا به نسبت 1/1 کار می‌کنند و از هوای فشرده جهت پمپاژ استفاده می‌کنند و اکثرا پرتابل خواهند بود. این پمپ‌ها اغلب به گونه‌ای طراحی می‌شوند که نیاز به آب‌بند و سیل پکینگ و دنده نخواهند داشت. این دسته از پمپ‌ها، دارای فشار خروجی گوناگون و نسبت جریان سیال متغیری هستند و دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر ذرات خورنده داشته و برای پمپاژ سیالات با ذرات معلق فلزی، بسیار مناسب هستند.

مهم‌ترین مشخصه‌ها و امتیازات پمپ های دیافراگمی

  • در این نوع پمپ‌ها توان مصرفی و مقدار هوای مصرفی پمپ با دبی و خروجی پمپ ارتباط دارد. اگر خروجی پمپ صفر شود، میزان هوای مصرفی در پایین‌ترین حد خود و زمانی که دبی حداکثر داریم میزان مصرفی پمپ در بالاترین حد خود است.
  • در این پمپ‌ها، فشار هوای فشرده و دبی و ان پی اس اچ، و فشار خروجی را مشخص می‌کند.
  • میزان ان پی اس اچ، مورد نیاز در این نوع پمپ‌ها، نیز مانند سایر پمپ‌های رفت و برگشتی مشخص می‌گردد.

برخی از خصوصیات اتصالات پمپ دیافراگمی

انواع پمپ های دیافراگمی را در سایزهای مختلفی نظیر سایز‌های زیر تولید می‌کنند.

  1. 8/3 اینچ
  2. 2/1اینچ
  3. 4/3اینچ
  4. 1اینچ
  5. 5/1اینچ
  6. 2اینچ
  7. 3اینچ

که اتصالات این نوع پمپ‌ها عمدتا فلنچی و رزوه‌ای است. متریال و جنس این اتصالات همه از جنس آلومنیوم و پلاستیک و استنلس استیل ساخته شده و قطعات داخلی پمپ نیز از تفلون و لاستیک تشکیل شده است.

 

پمپ دیافراگمی

راه اندازی‌های مختلف دیافراگمی

این نوع پمپ‌ها با راه اندازی‌های مختلف زیر خواهند بود:

 دیافراگمی الکتریکی
دیافراگمی دستی
دیافراگمی بادی
راه اندازی هوای فشرده

برتری‎های پمپ دیافراگمی چیست؟

از ویژگی‌های این پمپ این است که بسیار سبک و پرتابل است. و از نظر عملکرد محیط زیستی هم بسیار مفید و بدون ایجاد آلودگی زیستی است. همچنین برای کاهش صدای دیافراگمی تمام سازندگان این پمپ از یک مافلر برای کاستن دی سی بل صوتی ایجاد شده استفاده نموده‌اند.

اجزای تشکیل دهنده پمپ دیافراگمی

تمامی اجزای این پمپ ضد اسیدی و باز است و شامل اجزای زیر است:

  • دیافراگم‌های سمت هوا
  • دیافراگم‌های سمت سیال
  • بال‌های سوپاپ
  • نشیمنگاه
  • منیفولدهای ورودی و خروجی و مرکزی
  • راهنمای انتخاب پمپ

نحوه عملکرد پمپ دیافراگمی

باید گفت که رایج‌ترین نوع این گونه پمپ‎ها، پمپ های دیافراگم دو کاناله هستند که دارای دو دیافراگم و محفظه بوده که دیافراگم‌ها توسط یک میله رابط به هم متصل شده‌اند. این دیافراگم‌ها در یک سو و در یک خط به صورت خطی در حرکت هستند. باید افزود که پمپ‌های بادی دارای یک عدد شیر توزیع هوا هستند که این شیر وظیفه وارد نمودن هوای فشرده را به پشت دیافراگم دارد. با تغییر هوا در پشت هر کدام از این دیافراگم‌ها و تخلیه هوای دیافراگم دیگر، دیافراگم‌ها حرکت خواهند کرد. و با انجام این عمل که به صورت رفت و برگشت انجام می‌گیرد، به شکل پیوسته، و به صورت کاهش فشار، سیال و یا مایع و یا محصول مورد نظر، به مخزن پمپ ورود می‌یابد  و در مرحله بعد با افزایش فشار، سیال به بیرون منتقل و پمپاژ خواهد شد.

نکته

پمپ های دیافرگم با شیرهای توپی، مطلوب‌ترین نوع این نوع پمپ‌ها خواهند بود. چرا که در محفظه ورودی این نوع پمپ‌ها، در پایین محفظه، دیافراگم و خروجی، در بالای محفظه قرار گرفته است که این شکل از طراحی، در پمپ های دیافراگمی سبب می‌گردد، تا گازهای موجود در داخل محفظه پمپ به دلیل سبکی، همراه مایع یا سیال به آسانی تخلیه گردند. و این نوع قرارگیری خروجی در بالای پمپ، موجب می‌شود که هوا یا بخار داخل پمپ به جهت سبکی به راحتی همراه سیال از محفظه خارج شود.

نکات مهم در انتخاب پمپ دیافراگمی

  • دقت به نوع سیال
  • دقت به شیوه پمپاژ
  • دقت به جنس بدنه دیافراگم با توجه به نوع سیالات
  • دقت به سوپاپ‌های ورودی و خروجی

 

پمپ دیافراگمی

انواع پمپ های دیافراگمی

پمپ دیافراگمی گراکو هاسکی

این نوع پمپ که محصول کشور آمریکا است، به دلیل افزایش جریان سیال در پمپ بسیار خاص بوده و می‌توان برای آن به مزیت‌های زیر اشاره کرد:

ضد انفجار
قابلیت غوطه‌ور در سیال
کارکرد آسان
خود مکش
عدم نیاز به هواگیری
در هر سه حالت بالاتر از سطح سیال  و زیر سطح سیال و به حالت غوطه‌ور درون سیال قابلیت نصب دارد
تعمیرات آسان
نگهداری آسان
دبی و فشار پمپاژ با تغییر فشار هوای مصرفی قابل تنظیم است
قابلیت کارکرد خشک
قابلیت نصب در محیط‌های بسته
برای سیالات سمی و خورنده و قابل اشتعال مناسب است

عملکرد پمپ دیافراگمی گراکو

این پمپ یک پمپ رفت و برگشتی است، که هوای فشرده تولید شده از کمپرسور را به عنوان منبع تغذیه استفاده می‌کند. هوای فشرده که باید کاملا تحت کنترل باشد به واسطه اتصال‌های پنوماتیک به قسمت مرکزی پمپ متصل شده و هم زمان با ورود هوای فشرده به سنتر سکشن، پمپ سوپاپهای موجود در پمپ، تحریک شده و با بالا و پایین آمدن موجب ساکشن یا مکش منفی سیال یا مایع  می‎گردد. همچنین با عقب و جلو شدن دیافراگم‎های لاستیکی پمپ، جابه‌جایی سیال یا محصول را انجام می‌دهد. این نوع پمپ در جنس‌های زیر موجود هستند.

  • بدنه استیل
  • بدنه آلومینیوم
  • بدنه استال
  • بدنه کاینار
  • بدنه چدن داکتیل

کاربرد پمپ های دیافرگمی گراکو هاسکی

این نوع پمپ‌ها که برای پمپاژ مایعات و سیالات روان و غلیظ کارایی دارند، در موارد زیر قابل مصرف  خواهند بود:

انواع الک‌ها، روغن‌های خوراکی و صنعتی گازهای مایع، اسیدها، بازها، آب میوه‌ها، شیر، سیالات و مایعات خوراکی، مواد شوینده، آب ژاول، وایتکس، هیدروکربن‌ها، آلیفاتیک، آروماتیک، دیسکلر، نفت، بنزین، اسید نیتریک، اسید فسفریک، اسید کلریدریک، اسید سولفوریک و…

پمپ دیافراگمی

پمپ های دیافراگمی نوع دبم

این نوع پمپ‌ها که ساخت کشور ایتالیا هستند، به نحو مطلوبی جایگاه خود را در بازار به سرعت و به شدت یافته است. عملکرد پمپ های دیافراگمی دبم به این ترتیب است که، این پمپ به صورت یک پمپ رفت و برگشتی، از هوای فشرده تولید شده از کمپرسور به عنوان منبع تغذیه استفاده می‌کند. این هوای فشرده، به واسطه اتصالات پنوماتیک به قسمت مرکزی پمپ متصل شده و با وارد شدن هوای فشرده به سنتر سکشن، سوپاپ‌های موجود در پمپ تحریک شده و با بالا و پایین،آمدن سبب ساکشن سیال گردیده و با عقب و جلو شدن دیافراگم‌های لاستیکی پمپ، انتقال و جابه‌جایی سیال یا مایع صورت می‌گیرد.

جنس پمپ دیافراگمی دبم

جنس بدنه معمولا  استیل، آلومینیوم، استال و چدن داکتیل است. حال مزیت‌های پمپ دبم عبارت‌اند از: حذف مکانیکال سیال از ساختمان آن‌ها، ضد انفجار، قابلیت غوطه‌وری در سیال، کاربرد آسان، تعمیرات و نگهداری آسان، قابلیت نصب در محیط‌های بسته و…
موارد مصرف پمپ دبم: در تخلیه سیالات قابل اشتعال، سیالات سمی، الکل، اسیدها، بازها، آمونیاک‌ها، آب میوه و شیر و خوراکی‌های مایع، صنایع غذایی، روغن‌های خوراکی، چسب و رزین، ضد یخ، ضد رسوب، مواد شوینده، آنتی اسکالانت‌ها ، پلی اورتان‌ها و یلی اورتان‌هااستفاده می‎شود.

شیوه نگهداری و تعمیر پمپ های دیافراگمی

همه اتصالات پمپ را جهت جلوگیری از نشتی به صورت مداوم و متناوب بررسی و محکم کنید.
دیافراگم‌های این نوع پمپ به علت منعطف بودن باید مورد ارزیابی دوره‌ای قرار گیرند.
کارکرد خشک در طولانی مدت ممکن است به پمپ صدمه بزند. و سایش قطعات پمپ را به دنبال داشته باشد.
پس از هربار استفاده جهت جلوگیری از اثرات مخرب مابقی سیال که در پمپ مانده است، می‌بایست محفظه داخلی پمپ به دقت شستشو داده شود.