مترینگ پمپ دیافراگمی جزو خانواده پمپهای جابهجایی مثبت است. پمپ دیافراگم با توجه به عملکرد مناسب، توانایی در انتقال سیالات غلیظ، قیمت مناسب، تنوع در جنس و بسیاری دیگر از ویژگیها، به عنوان پمپاژ کننده انواع سیالات در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری دارای منبع انرژی برق به صورت سه فاز یا تکفاز در بازار وجود دارد. این پمپها برای مواد سمی و خورنده و حتی سیالات حاوی ذرات جامد در ظرفیتهای بالا طراحی شدهاند.
تمام دوزینگ پمپها دارای این قابلیت هستند که دوز دقیقی از سیالات را تزریق کنند. به همین علت کاربرد وسیعی در صنعت دارند.

مترینگ پمپ دیافراگمی
مترینگ پمپ دیافراگمی جهت تزریق دقیق سیال در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این پمپها با عملکرد، متریال و جنسهای متنوعی روانه بازار میشوند. معمولا جنس دیافراگم در پمپ دیافراگم موتوری میتواند تفلون، وایتون، نیتریل، هایترل، سنتوپری و نئوپرن باشد. عملکرد پمپ ایجاب میکند تا مترینگ پمپ دیافراگمی توانایی انتقال طیف وسیعی از مایعات را داشته باشد. معمولا دوزینگ پمپها در سه مدل مترینگ پمپ سلونوئیدی ، دیافراگمی موتوری و مترینگ پمپ پیستونی موتوری در متریالهای مختلف تولید میشوند. طراحی مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری پلهای، به صورتی است که در کاربردهای بسیار دقیق تزریقهای تکراری صنعتی کاربرد دارد. تزریق بسیاری از سیالات صنعتی را میتوان به شکلی ایمن توسط این پمپها انجام داد. مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری به دو شکل طراحی شده است. این پمپ که به صورت دقیق و منظم روشن و خاموش میشود، دارای سوئیچ نیرو ثابت نیز است. توانایی وارد کردن 60 تا 100 پاسکال نیرو را به سیالات دارد.
فهرست مطالب

مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری
پمپ دیافراگمی موتوری باید بتواند به شکلی مقاوم و قابل اعتماد فعالیت کند و بتواند خودکار و بدون نظارت کار کند. طول و نرخ ضربه میتواند تنظیم شود تا ظرفیت این پمپ تغییر کند. چرخش موتور الکتریکی توسط چرخ دنده کاهش می یابد و توسط یک بادامک به یک حرکت خطی تبدیل میشود. میله اسلاید این حرکت را به دیافراگم در سر دوزینگ پمپ منتقل میکند. دو شیر برگشتی مانع برگشت مواد شیمیایی هنگام پمپاژ میشوند. معمولا پمپ های دیافراگمی موتوری در محیط هایی که احتمال تهاجم سم وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرند، و این به این خاطر است که پمپ های دیافراگمی فاقد نشت هستند. بسته به نوع دنده، فشارهایی را تا 16 بار وارد میکند. مترینگ پمپ دیافراگمی به صورت استاندارد با یک محفظه جداسازی نصب میشود. اگر به دلیل فرسودگی در دیافراگم ترک ایجاد شود، باعث میشود تا محیط از طغیان اجزای سیستم یا خود پمپ جلوگیری کند. محیط، تحت کنترل است و از طریق یک لوله پایین به حوضه جمع میشود. در پمپ دیافراگمی کنارههای دیافراگمها با PTFE پوشانده شدهاند. مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری همیشه انرژی بالا و هزینهای کم دارد. همچنین این پمپها انعطاف پذیر هستند. میتوان آنها را از طریق طول ضربه و سرعت موتور کنترل کرد. همچنین به پمپها اجازه میدهد تا در فرآیندهای خودکار یکپارچه شده و یا مجدداً تجهیز شوند. مصرف انرژی به قدرت مورد نیاز بستگی دارد و نه برعکس. در نهایت، پروفیلهای اندازه گیری ویژه طراحی شده، نتایج مطلوب اندازهگیری را فراهم میکنند. دیافراگم ایمنی چند لایه با نشانگر پارگی دیافراگم، حداکثر ایمنی را ارائه میدهد.
اصول کار پمپ دیافراگمی چیست؟
مترینگ پمپ دیافراگمی جزو پمپهای جابهجایی مثبت است. به این پمپ، پمپ غشایی نیز گفته میشود. دیافراگم در این گونه پمپها با حرکات رفت و برگشتی و شیرهای یک طرفه در دو سمت پمپ، عمل پمپاژ سیال را انجام میدهد. حرکات دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری نیز مانند پمپ پیستونی میباشد. البته کمی تفاوت در این دو نوع پمپ وجود دارد. دیافراگم با تغییر اندازه در رفت و برگشت خود باعث پمپاژ سیال به داخل و خارج از پمپ میشود. با کاهش حجم محفظه، دیافراگم به سمت جلو حرکت میکند و بدین ترتیب سیال موجود در پمپ با فشار از آن خارج میشود.

انواع دوزینگ پمپ دیافراگمی
در صنایع مختلف با توجه به عملکرد و نیازها از انواع مختلف مترینگ پمپ دیافراگمی استفاده میشود. این پمپها در دستههای زیر قرار میگیرند.
- دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری
- دوزینگ پمپ دیافراگمی بادی
- دوزینگ پمپ دیافراگمی سلنوئیدی
- دوزینگ پمپ دیافراگمی هیدروسلولی
انواع کاربرد دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری
مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری میتوانند مواد زیر را کنترل کنند:
- مواد شیمیایی تا بیش از 1000 لیتر در ساعت
- ضد عفونی کنندهها در تصفیه آب آشامیدنی
- مواد ضد عفونی کننده در مدارهای خنک کننده
- لختهها در تصفیه فاضلاب
- مواد افزودنی در صنعت کاغذ سازی
- مواد افزودنی در ساخت پلاستیک
دوزینگ پمپها محدوده عملکرد بسیار گستردهای را ارائه میدهند. آنها حتی در شرایط فشار نوسان اندازهگیری بسیار دقیق را ارائه میدهند. این ویژگی منجر به کاهش مصرف مواد شیمیایی و کنترل دقیق فرآیند میشود. موارد استفاده مترینگ پمپ دیافراگمی به شرح زیر است:
- تزریق دو سیال به طور همزمان توسط مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری
- تزریق مواد اسیدی و مواد خورنده
- تزریق و پمپاژ سیالات همراه با حباب
- انتقال انواع نوشیدنی
- پمپاژ مواد اشتعالزا و انواع حلالها
- تزریق و پمپاژ مواد سمی و خطرناک
- انتقال هر گونه سیال ویسکوزیته بالا
- انتقال سیال حاوی مواد جامد
- صنایع نفت و گاز
- تزریق نفت و روغن

معیار انتخاب مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری
اگر به پمپی نیاز باشید که به صورت خشک نیز کار کند پمپ دیافراگمی گزینهای مفید و مناسب است. این پمپها امکان پمپاژ مایع و هوا را در حالی که امکان کنترل نداشته باشند، دارند. پمپ دیافراگمی به راحتی آماده به کار میشود و راه اندازی آن ساده است. در هنگام خرید مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری باید نوع مایع را در نظر گرفت. تا عمر پمپ به طور مفیدی افزایش یابد. اگر پمپ متناسب با سیال انتخاب نشود، موجب خرابیهای پی در پی میشود که هزینه و اصطکاک را افزایش میدهد.
تولیدکننده مترینگ پمپ دیافراگمی
شرکتهای زیادی در دنیا دوزینگ پمپ دیافراگمی تولید میکنند. برخی از این برندهای مطرح پمپ دیافراگمی در دنیا شامل، گراکوهاسکی (آمریکا)، فلویمک(ایتالیا)، آرگال (ایتالیا)، یامادا (ژاپن)، دیا (ترکیه)، دبم (ایتالیا)، لوتز (آلمان)، ویلدن (انگلستان) دپا و سند پایپر و آل فلو(آمریکا)، ریورویو (چین)، پومکار هستند.
اصول کار پمپ دیافراگم دوبل
دوزینگ پمپ دیافراگمی دوبل یک پمپ جابهجایی مثبت است. این نوع پمپ از دو دیافراگم انعطافپذیر تشکیل شده است که به صورت رفت و برگشتی عمل میکند. با این حرکت یک محفظه موقتی ایجاد میشود و میتوان مایعات را از طریق پمپاژ به سمت داخل کشید و سپس سیال را به همین روش خارج کرد. دیافراگمها در پمپ دیافراگمی مانند یک دیواره جدا کننده هوا و مایع عمل میکنند.
مترینگ پمپ سلنوئيد و پمپ دیافراگمی موتوری
اگرچه روشهای مختلفی برای هدایت دوزینگ پمپ دیافراگمی وجود دارد، اما سلونوئیدها (مارپیچ) و موتورهای الکتریکی تا حد زیادی رایجترین محرکها در انواع پمپها به شمار میروند. اگر از قبل با دوزینگ پمپ سلنوئیدی آشنایی نداشتید، باید بدانید که نیروی محرک دوزینگ پمپ دیافراگمی یک آهنربا است که به عقب و جلو رفت و برگشت میکند. دوزینگ پمپهای دیافراگمی سلنوئیدی دارای هزینه اولیه کمتر، وزن کمتر و سبکتر است. همچنین در این نوع دوزینگ پمپ دیافراگمی ورودی و خروجی دیجیتال از قبل نصب شده است و در دبی بسیار کم، دقیق عمل میکند. نکات منفی این پمپ شامل عمر کوتا، ظرفیت محدود جریان و ظرفیت فشار محدود است. دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری دارای ویژگیهایی همچون طراحی با دوام و قوی، ظرفیت بالاتر جریان، ظرفیتهای فشار بالاتر و امکان تعمیرات آسانتر است. نکات منفی این نوع پمپ هزینه اولیه بالاتر، طراحی سنگین است. همچنین ورودیها و خروجیهای دیجیتال، به یک جز جداگانه نیاز دارند.
.

کارکرد دوزینگ پمپ دیافراگم و پریستالتیک
هر دو نوع دوزینگ پمپها، دوزینگ پمپ دیافراگم و پریستالتیک، بسیار مفید هستند و به طور معمول چندین سال کارایی مطمئن و کارآمد را ارائه میدهند. اما بین این دو پمپ تفاوتهایی وجود دارد. دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری مایعات را با استفاده از دیافراگم رفت و برگشتی جابهجا میکند. تجربه ثابت کرده است این پمپها بسیار قابل اعتماد هستند زیرا قطعات داخلی ندارند که با هم در حال اصطکاک و ساییدگی باشند. بعلاوه، از آنجا که در سر پمپ به درزگیری یا روانکاری نیاز ندارند، احتمال آلودگی بخار روغن یا نشتی پمپاژ مایع وجود ندارد. دوزینگ پمپ های دیافراگمی ساده دارای دیافراگم، دو شیر، محفظه جابهجایی و مکانیزم حرکت هستند. دیافراگم دارای غشایی انعطافپذیر است، که برای ایجاد مکش جهت انتقال مایع به داخل و خارج از محفظه پمپاژ، لرزش ایجاد میکند. شیر، بین قسمت محفظه جابهجایی و یک فلنج متصل قرار دارد. این دو شیر معمولاً شیر فلپر یا دریچههای توپی فنری هستند که از مواد مشابه دیافراگم ساخته میشوند. آنها با پذیرش مایع در داخل و خارج محفظه کار میکنند. مکانیسم حرکت، همان چیزی است که دیافراگم را در دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری برای کار فعال میکند. مکانیسمهای مختلف محرک وجود دارد که ممکن است پمپهای دیافراگم از آنها استفاده کنند. دو مکانیسم رایج آن هوا و موتور هستند. دوزینگ پمپ دیافراگمی بادی، از هوای فشرده برای راه اندازی یک دیافراگم دوبل (دو دیافراگم) به طور متناوب استفاده میکند. شیر شاتل، جریان هوا را بین دو دیافراگم حرکت میدهد. جریان سیالی که در حال پمپاژ است با توجه به میزان فشار هوا به پمپ، تنظیم میشود. مترینگ پمپ دیافراگمی موتوری، از حرکت چرخشی یک موتور استفاده میکند که از طریق مکانیزم بادامک به یک حرکت رفت و برگشتی تبدیل میشود. حرکت رفت و برگشتی دیافراگم توسط موتور باعث جابهجایی حجمی از یک مایع با سرعتی ثابت میشود.
دوزینگ پمپ پریستالتیک در مقابل دوزینگ پمپ دیافراگم
دوزینگ پمپ پریستالتیک (Peristaltic ) مانند دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری، جزو پمپهای جابهجایی مثبت هستند. با این حال، این پمپها کاملا متفاوت عمل میکنند. پمپهای پریستالتیک از غلتکهای یا روترهای چرخان برای فشار دادن یک لوله منعطف برای حرکت مایع در یک جریان تحت فشار استفاده میکنند. با انقباض لوله و افزایش فشار، مکشی ایجاد میشود که مایع را به درون لوله میکشاند. سپس مایع از طریق لوله هل داده میشود؛ زیرا لوله در چندین نقطه توسط غلطک منقبض میشود. با هر حرکت نوسانی یا چرخشی، سیال از طریق لوله جریان مییابد. دوزینگ پمپ پریستالتیک بصورت دایرهای (چرخشی) یا خطی کار میکند.

اغلب اوقات تصمیمگیری تجاری در مورد انتخاب یک پمپ شیمیایی برای کاربرد دوزینگ مواد شیمیایی، به طول عمر و هزینه اولیه آن بستگی دارد. هزینه دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری اولین مسئلهایی است که هر خریدار به آن فکر میکند. اما به دلایل زیادی دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری، مقرون به صرفهترین انتخاب بین پمپهای دیافراگمی موتوری و دیافراگمی سلنوئیدی و سایر پمپها است. انتخاب درست یک پمپ در نهایت باعث صرفه جویی در هزینههای شما میشود. پمپها، چه به صورت پریستالتیک یا دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری یا هر نوع پمپ دیگر، مزایای بسیاری را برای صنایعی که از آنها استفاده میکنند، دارند. دوزینگ پمپها برای تزریق مقدار مایع مورد نیاز، به صورت دقیق، مداوم و قابل اطمینان عمل میکنند. از آنجا که دوزینگ پمپ دیافراگمی دقیق است، اغلب از آنها برای جابهجایی مقادیر کم مایعات استفاده میشود. آنها به طور معمول با توانایی پمپ کردن گالن در دقیقه، به جای گالن در ساعت اندازهگیری میشوند، که یک استاندارد صنعتی است. دوزینگ پمپها قادر به انتقال مایعات مختلف از مواد روان تا غلیظترین مایعات و حتی مواد شیمیایی خطرناک یا خورنده هستند. از دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری برای انجام کارهای مختلفی انجام میشود. به طور کلی دوزینگ پمپها در صنایع مختلف از جمله دارو، فرآوری مواد غذایی، کشاورزی و نفت و گاز استفاده میشوند. دوزینگ پمپ دیافراگمی و پریستالتیک در جلوگیری از آلودگی محیط، پمپ و فضای کار موثر هستند. در حالی که دوزینگ پمپ برای بسیاری از کاربردها و تزریق مایعات مختلف به طور موثر عمل میکند، توصیه میشود از آنها برای جابهجایی اکثر انواع گازها استفاده نشود.