اسید دیسکلر چیست؟ اسید دیسکلر (Descaler) یا رسوب زدا نوعی محلول شیمیایی است که می توان گفت به عنوان یکی از بهترین اسید برای رسوب زدایی انواع تجهیزات سیستم های گرمایشی و سرمایشی و مبدل های حرارتی و حل رسوب کاشی استخر که حاصل تبخیر آب و واکنشهای شیمیایی است مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که میدانید رسوبات به مرور زمان باعث آسیب و کاهش راندمان در سیستم های مختلف می شوند و اسید دیسکلر دارای راندمان بالا برای حذف رسوب و املاح از تجهیزات بویلر و دیگ بخار، تاسیسات صنعتی و کاشی استخر و … می باشند. البته مواد دیگری مانند مواد ضد رسوب و آنتی اسکالانت هم می توانند موثر باشند.
فروشگاه شهر پمپ به عنوان ارائه دهنده و تامین کننده تجهیزات تصفیه اب و مواد شیمیایی از جمله اسید دیسکلر می تواند در زمینه فروش و مشاوره در کنارتان باشد. برای خرید یا استعلام قیمت اسید دیسکلر می توانید با ما در ارتباط باشید.
مزایای استفاده از اسید دیسکلر
- افزایش بازدهی در سیستم ها: سیستم های سرمایشی و گرمایشی به دلیل استفاده از آب و وجود ناخالصی های آن احتمال رسوب بالایی دارند. این رسوب می تواند باعث گرفتگی و انسداد، کاهش انتقال حرارتی و در نهایت کاهش راندمان شود که با استفاده از اسید دیسکلر می توان این مشکلات را حل کرد و سیستم را در حالت بالاترین راندمان و بازدهی قرار داد.
- کاهش مصرف انرژی: به دلیل تشکیل رسوب در سیستم ها راندمان و بازدهی کاهش پیدا می کند از طرفی برای انتقال گرما یا سرما مصرف انرژی بالاتر می رود. به همین دلیل با استفاده از اسید دی سکلر می توان مصرف انرژی را کاهش داد.
- عدم خوردگی: رسوب علاوه بر انسداد می تواند باعث خوردگی و پوسیدگی تجهیزات شود. زمانیکه عملیات شستشو را با اسید دی سکلر انجام می دهید از پوسیدگی و خوردگی هم جلوگیری می کنید.
- افزایش عمر مفید تجهیزات: تمامی دستگاه ها تاریخ مصرفی دارند اما در صورت مراقبت نکردن صحیح و مناسب از آنها این طول عمر می تواند کمتر شود. با استفاده از شستشوی مداوم و با استفاده از اسید دی سکلر می توان طول عمر دستگاه ها و تجهیزات را نیز افزایش داد.
انواع اسید دیسکلر
اسید دی سکلر به عنوان یک ماده ضد رسوب بر پایه های اسیدی مختلف تولید می شود که برخی آنها عبارتند از :
- اسید کلریدریک (HCl): این ماده یکی از قوی ترین نوع اسید دیسکلر هستند و به منظور حذف رسوبات سخت و قدیمی مورد استفاده قرار می گیرند.
- اسید سولفوریک (H₂SO₄): اسید سولفوریک برای حذف رسوبات آهکی و زنگ زدگی مناسب است.
- اسید فسفریک (H₃PO₄): برای حذف رسوبات آهکی و زنگ زدگی و محافظت از فلزات در برابر خوردگی استفاده میشود.
- اسید نیتریک (HNO₃): برای حذف رسوبات آهنی و مسی استفاده میشود.
نحوه کار اسید دیسکلر
رسوب زداها یا اسید دی سکلر با داشتن ترکیبات شیمیایی که معمولاً از عامل اسیدی است برای از بین بردن رسوب و تمیز کردن تجهیزات استفاده می شوند. فرآیند رسوب زدایی زمانی اتفاق میافتد که یک عامل اسیدی مانند اسید هیدروکلریک با کربنات کلسیم و منیزیم موجود در انواع معمولی رسوبها واکنش دهد. واکنش ناشی از یک عامل اسیدی و کربنات کلسیم یا منیزیم، گاز دی اکسید کربن و نمک های محلول را از مقیاس شکسته ایجاد می کند. گاز و نمک هر دو به راحتی از سیستم خارج می شوند و توسط یک ماده رسوب زدا خارج می شوند. اسید دی سکلر با حل کردن رسوبات معدنی، آنها را از سطح جدا میکند. این فرآیند به صورت شیمیایی و با واکنش اسید با ترکیبات تشکیل دهنده رسوب انجام میشود.
مواد تشکیل دهنده اسید دیسکلر
مواد تشکیل دهنده رسوب زداها از عوامل اسیدی و مواد شیمیایی بافر هستند. مواد تشکیل دهنده بافر ایمن تر هستند و متناسب با برند و سازنده می تواند متفاوت باشد. فرمول اسید دیسکلر به گونه ای است که بتواند سطوح فلزی و پلاستیکی را به راحتی از بین ببرد و در عین حال بوی تند و خورندگی نداشته باشد. اسید دیسکلر بر پایه اسیدی اغلب بر پایه اسید کلریدریک است و از مواد معدنی خاص برای محافظت از خوردگی سطوح استفاده می کند. مواد تشکیل دهنده اسید دیسکلر دارای مواد خیس کننده مختلف برای افزایش قدرت حل کردن رسوبات در آب است. در برخی مواقع مواد رسوب زدا به عنوان یک لایه محافظ بر روی سطوح فلزی و پلاستیکی مانع از خوردگی آنها با اسید دیسکلر می شوند. اسید کلریدریک با توجه به درجه خلوص میتواند از 25 درصد تا 33 درصد تهیه و طراحی شود.
قیمت اسید دیسکلر
قیمت اسید دیسکلر به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله درجه خلوص اسید، میزان قدرت پاک کنندگی، نوع برند، کاربردهای خاص، میزان بسته بندی و … که همگی می توانند قیمت اسید دیسکلر را بالا و پایین کنند. اسید دیسکلر 25 درصد نوعی دیسکلر معمولی محسوب می شود. این میزان درصد شبیه جوهر نمک است. اما اسید دیسکلر 33 درصد یک دیسکلر با درجه خلوص بالا است. نوع دیگری از اسید دیسکلر وجود دارد که معروف به اسید دیسکلر ویژه با اینهیبیتور است. این اسید میزان 33 درصد را دارد اما با این تفاوت که دارای ماده ضدخوردگی یا اینهببیتور است. با توجه به انتخاب هر کدام از این نمونه ها قیمت اسید دیسکلر می تواند متفاوت باشد. توجه داشته باشید که قیمت اسید 33 درصد اینهیبیتور دار و قیمت اسید استخری بالاتر از اسید دیسکلر 33 درصد فاقد اینهیبیتور است. همچنین برخی از اسید دیسکلرها بدون بو هستند که می توانند قیمت بیشتری داشته باشند. برای اطلاع دقیق و به روز لیست قیمت اسید دیسکلر می توانید با ما در ارتباط باشید.
اسید دیسکلر استخری
اسید دیسکلر استخری نوعی اسید با فرمولوسیون خاص برای از بین بردن جرم کاشی استخر است و به دلیل داشتن اینهیبیتور (inhibitor) از آسیب به لعاب کاشی جلوگیری می کند. این اسید به نام اسید پتروشیمی هم شناخته می شود که مواد آن گوگرد کمتری دارد و تقریبا بی رنگ است و نسبت به سایر اسیدهای دیسکلر بالاترین کیفیت را دارا می باشد.
در اصل اینهیبیتور (Inhibitor) نوعی مهارکننده است که سرعت یک واکنش شیمیایی را کند یا متوقف میکند. عملکرد (Inhibitor) به گونه ای است که این مواد با تداخل در مکانیسم واکنش، مانع از انجام کامل آن میشوند. در واقع، مهارکنندهها سرعت یک فرآیند شیمیایی را کند میکند. مهار کننده ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
- مهارکنندههای رقابتی: این مهارکنندهها به همان جایی که سوبسترا (ماده اولیه واکنش) به آن متصل میشود، متصل میشوند و اجازه نمی دهد سوبسترا به آنزیم متصل شود و واکنش دهد.
- مهارکنندههای غیر رقابتی: این مهارکننده ها به جایی غیر از محل اتصال سوبسترا متصل میشوند اما با تغییر شکل آنزیم، فعالیت آن را کن می کنند.
- مهارکنندههای بیرقابتی: این مهارکننده ها فقط به کمپلکس آنزیم-سوبسترا متصل میشوند و باعث غیر فعال شدن آن میشوند.
مکانیسم عملکرد مهارکننده ها می تواند متفاوت باشد به عنوان مثال برخی با تغییر شکل آنزیم از اتصال سوبسترا جلوگیری می کنند. برخی دیگر با پوشاندن محل فعال آنزیم از اتصال جلوگیری می کنند. اما دسته دیگری از مهار کننده ها با تغییر ph محیط فعالیت آنزیم را کاهش می دهند.
نکات مهم برای خرید اسید دیسکلر
با توجه به تنوع زیاد در برند و نوع مواد ساخته شده در اسید دی سکلر لازم است قبل از خرید اسید دیسکلر موارد مختلف را مد نظر داشته باشید از جمله:
- بررسی جنس سطح و ماده مورد نظر برای رسوب زدایی: با توجه به اینکه سطوح مختلف می توانند درگیر رسوب شده باشند مهم است که سطح و جنس این ماده را بررسی کنیم. به عنوان مثال برای سطوح فلزی باید اسیدهای دیسکلر با غلظت و ترکیبات متفاوتی تهیه شوند. همچنین، برای سطوحی مانند اهن و مس اسید دیسکلر متفاوت باید تهیه شود. برای سطوحی مانند سرامیک و شیشه باید از اسیدهای ضعیف تر استفاده شود.
- بررسی نوع رسوب: نوع رسوب هم مهم است اینکه رسوبات آهکی باشند یا حاصل از زنگ زدگی تعیین می کند شما نیازمند چه نوع اسیدی هستید. زیرا رسوبات آهگی نیازمند اسیدهای قویتر مانند اسید کلریدریک هستند. اما رسوبات زنگ زدگی نیازمند اسیدهای اکسید کننده مانند اسید نیتریک هستند.
- بررسی میزان غلظت اسید: زیرا اسیدهای قوی تر به دلیل عملکرد سریع ممکن است به سطح آسیب برسانند این در حالی است که اسیدهای ضعیف تر کمتر به سطح آسیب میرسانند.
- بررسی برند و کیفیت: برندها هر کدام اسید دیسکلرها را با کیفیت متفاوت تولید می کنند. به همین دلیل، لازم است قبل از هر چیز برند و کیفیت ان را بررسی کنید.
- بررسی مقدار مورد نیاز: قبل از استفاده از اسید دیسکلر باید مقدار مورد نیاز خود را بررسی کنید. این مساله باید بر اساس فاکتورهایی مانند اندازه سطح، نوع رسوب و غلظت اسید باشد.
- مشاوره با متخصص: اگر تجهیزات شما خاص و آسیب پذیر است بهتر است قبل از انتخاب رسوب زدا از یک مشاور کمک بگیرید تا بتوانید انتخاب مناسب تر و ایمن تری داشته باشید.
نکته: بهتر است قبل از استفاده کامل، بخشی از اسید دی سکلر را روی سطح کوچک مورد نظر بریزید و تست کنید تا از نتیجه آگاهی لازم را بدست آورید.
نکات ایمنی هنگام استفاده از اسید دی سکلر
در زمان استفاده از اسید دی سکلر باید نکات مهمی را توجه داشته باشید.
- در زمان استفاده از دی سکلر حتماً باید از دستکش، عینک ایمنی و لباس محافظ استفاده کنید.
- در زمان استفاده از اسید دیسکلر از تهویه مناسب محیط اطمینان حاصل کنید.
- شستشوی کامل با آب بعد از استفاده از اسید دیسکلر لازم است.
- نگهداری اسید دیسکلر در شرایط مطبوع از جمله دور از نور و مکان خنک در ظرف مناسب لازم است.
- رقیقسازی مناسب مطابق دستورالعمل های سازنده و جلوگیری از تماس مستقیم با پوست و چشمها
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
کاربردهای اسید دی سکلر
- استفاده در صنایع نفت و گاز به منظور تمیز کردن تجهیزات مبادله حرارتی، لولهها و مخازن
- استفاده از صنایع غذایی برای تمیز کردن تجهیزات تولید مواد غذایی و نوشیدنی
- استفاده در صنایع دارویی به منظور تمیز کردن تجهیزات تولید دارو
- استفاده در سیستمهای گرمایشی و سرمایشی برای تمیز کردن دیگ های بخار، مبدلهای حرارتی و برج های خنککننده
- استفاده در صنایع شیمیایی برای تمیز کردن تجهیزات صنعتی